Han har arbetat fyra år på 7-eleven på Odengatan i Stockholm. Men det är inte bara arbetsmiljön som har förändrats sedan 7-elevens ägare Reitan Servicehandel och Handels träffade avtal.
– Lönen är mycket högre. Det rör sig om tusenlappar i månaden. Nu känner jag mig inte längre underbetald, säger Verta Jarkko.

Den första juli 2007 skulle alla 7-elevens franchisetagare ha skrivit under Handels kollektivavtal för detaljhandeln. Det var Reitans och Handels mål när de kom överens i slutet av oktober 2006.
Runt om i landet finns närmare 80 7-elevenbutiker, framför allt i de stora städerna, och det är några få av dem som släntrar efter. Enligt Handels ombudsman i Stockholm Urve Heamägi har det administrativa orsaker. Däremot säger hon att franchisetagarnas kunskaper om vad kollektivavtal innebär skiftar – hon har fått flera samtal från anställda som inte har fått OB-tillägg eller semesterersättning utbetalad.
– Men när vi talar med butiksägaren brukar det aldrig vara några problem, säger Urve Heamägi.
Och Handels gör nu tillsammans med Reitan och alla 7-elevenbutiker en slutkoll för att komma tillrätta med bristerna.

Kollektivavtalet ska bland annat ge anställda på 7-eleven tilläggspension och en löneförhöjning på 10 till 20 kronor i timmen samt en höjning vad gäller OB-tillägg. Tidigare låg OB-tillägget oavsett tid på 15 till 17 kronor. Idag gäller dubbla timlönen för helger och kvällsarbete efter klockan åtta.
Annelie Svensson arbetade på 7-eleven i tre år. Därefter började hon på Pressbyrån som har kollektivavtal. Hon märkte direkt skillnaden.
– Jag fattar inte hur jag klarade mig på 7-elevenlönen. Fastän jag jobbade natt hade jag lägre lön på 7-eleven än på Pressbyrån där jag arbetade både dag och kväll, säger Annelie Svensson.
I maj förra året tog hon och Linn Hellgren över 7-eleven butiken på Kungsgatan i Stockholm och i samma veva fick de anställda kollektivavtal.