– Vi vill inget hellre än att följa Handels kollektivavtal. Jag har jobbat som servitris på restaurang och det här är inte en restaurang, säger Pernilla Christiansson som arbetar på 7-eleven Express på Sturup.

Men butikens franchisetagare Annika Pettersson är av en annan åsikt eftersom de är en expressbutik – ett nytt koncept inom 7-elevenkedjan, där butiksdelen är mindre till förmån för försäljning av snabbmat, kaffe och konditorivaror.
– Det här är en klockren restaurang, därför borde vi ha avtal med Hotell- och restaurangfacket inte Handels, säger hon.
En åsikt Annika Pettersson delar med ägargruppen Reitan Servicehandel. Men Handels och Hotell- och restaurangfacket är överrens om att det är med Handels som Reitan ska träffa kollektivavtal. Enligt Handels ombudsman Jannika Fahlander ”rullar ärendet på” och nya kontakter med Reitan ska tas.

Pernilla Christiansson hoppas det blir snart.
– När Handels var på besök i butiken sa de att vi ska få kollektivavtal. Det var tal om första juli förra året, men ingenting har hänt. Jag är besviken, säger hon.

Läs tidigare artiklar