Det enorma varuhuset Gekås i Ullared har alltid hållit stängt på söndagar. Dels för att ge personalen och ortbefolkningen en lugn dag och dels för att det är dyrt att bemanna på söndagar, enligt vd Boris Lennerhov. Men nu har en kritisk punkt nåtts.
– Vårt tillbygge med fler parkeringsplatser har blivit uppskjutet ett år och när människor måste köa två timmar för att få komma in så blir det för mycket. Det går för bra, säger Boris Lennerhov.
Lösningen har alltså blivit att försöka få en del av tillströmningen på lördagarna att istället komma på söndagar. Man har tidigare förlängt öppettiderna även på vardagar och lördagar.
Mikael Månsson är vice ordförande för fackklubben, som har runt 450 medlemmar. Totalt har företaget närmare 1000 namn på lönelistan. Han säger att många har anat att detta skulle komma, alla andra köpcentrum har ju öppet hela helgen och det är något som kunderna efterfrågat.
– En del är glada och ser att de kan ta en extra ledig dag i veckan utan att lönen minskar eftersom det är dubbelt betalt på helgen men en del tycker att söndagsöppet påverkar familjelivet för mycket. De är väl ungefär hälften hälften.
Söndagsöppet införs i september och kommer att pågå under Gekås högsäsong fram till jul. Under resten av året blir det fortsatt söndagsstängt.
– Vi kommer i första hand att lösa bemanningen på söndagarna med frivilliga men om det inte räcker läggs det in på allas schema. Vi har sagt att ingen ska behöva jobba mer än varannan söndag och det blir högst åtta per år, säger Boris Lennerhov som räknar med att behöva nyanställa mellan 30 och 40 personer.