– Om vi inte har tillräckligt med medlemmar påverkar inte en eventuell strejk företaget i så stor utsträckning, säger Linda Palmetzhofer som är ombud på Handels.
Att de anställda inte har en gemensam arbetsplats och ofta arbetar ensamma gör också att informationsmöten blir svåra att få till.
– Det krävs mycket hårt arbete från de lokala facken. De behöver ägna många timmar åt att engagera medlemmar och få med sig alla anställda så att uppslutningen blir så stor som möjligt, säger Linda Palmetzhofer.
Ofta har företagen inte avtal direkt med butikerna utan går via leverantörer. Detta innebär att eventuella stridsåtgärder för att få effekt även måste riktas mot de företag som demoföretagen gör reklam för.
Dessa företag arbetar sällan inom Handels avtalsområde, vilket gör att Handels måste be andra fackförbund om stöd för att deras medlemmar i sin tur ska sluta att förse demoföretagen med varor.
När det gäller att få Ica och Coop att engagera sig i frågan säger Linda Palmetzhofer:
– Vi kan uppmana Ica och Coop att sluta använda företag som saknar kollektivavtal, men vi kan inte förbjuda dem. Företag med kollektivavtal borde dock vara intresserade av att andra företag också tecknar avtal för att få konkurrensneutralitet
Ett demoföretag som är med i arbetsgivarorganisationen Svensk Handel ska, liksom alla företag i Svensk Handel, ha kollektivavtal.