Från 13 september till 6 november 2007 var Handels i konflikt med videouthyrningskedjan Videomix Syd, med nära 20 butiker i södra Sverige, för att få företaget att teckna kollektivavtal. De anställda hade till exempel ingen ob-ersättning. Handelsmedlemmarna på butikerna i Kristianstad, Landskrona och Falkenberg strejkade.
Sedan avtalet skrevs på har en butik i Landskrona och en i Halmstad stängt, och de butiker som finns kvar är bemannade 25 procent färre timmar. Dessutom ändras öppettiderna. På dyra ob-timmar som söndagar öppnar man senare, på lördagar stänger man tidigare.
– Personalkostnaderna går upp med ob, vi måste bli mer kostnadsmedvetna. Det är den verklighet vi måste leva i, bara att inse. Vi kommer att följa avtalet till punkt och pricka, säger personalchef Peter Bengtsson.
Om framtiden säger han att det är stor risk att man får stänga fler butiker, men att vissa å andra sidan kan få tillbaka neddragna timmar.

Per Sandquist, handelsombudsman i Kristianstad, upplever att stridsyxan har lagts ner och säger att Hemmakväll efter konflikten har följt alla regler och kallat till förhandlingar inför förändringar.
– Men ur ett arbetsmiljöperspektiv är det bekymmersamt att dra ner på timmar. Det finns till exempel mindre möjlighet att hantera sjukfrånvaro, och hur blir det med kisspauser och raster?

I mars bytte Videomix namn till Hemmakväll efter att man köpt en kedja med butiker i framförallt norra Sverige med det namnet. Hemmakväll kommer fortsätta att vara en franchisekedja, vilket innebär att Handels måste teckna kollektivavtal med varje franchisetagare och butiksägare. Peter Bengtsson säger att Videomix Syd, som är franchisegivare för alla butikerna, inte kommer att trycka på att franchisetagarna ska teckna kollektivavtal.
Förutom Videomix Syds butiker ingår 42 butiker i övriga Sverige i kedjan. Handels avdelningar uppger att 14 av dem har kollektivavtal, 22 har det inte, och för 6 butiker i bland annat Stockholm har Handels lagt avtalsförslag.

Läs mer: Alla artiklar om Videomix-konflikten