– Det är väldigt viktigt att våra medarbetare har bra arbetsvillkor, därför ringde jag Handels. Vi vill ansluta oss, säger nu Niclas Gidlund VD på CMS Event.

Handelsnytts granskning av arbetsvillkoren för dem som jobbar med att göra mat-, dryckes- och godisbjudningar hos Ica, Coop, Willys och Hemköp visar att demonstratörerna ofta arbetar på företag som saknar kollektivavtal. Trots livsmedelskedjornas handlingsplaner om att medarbetarna ska ha bra arbetsvillkor anlitas alltså demobolag utan kollektivavtal, ibland direkt av matkedjorna, ibland via leverantörerna av produkterna. Coop, Ica och Willys säger att de förutsatt att demoföretagen har kollektivavtal, medan Axfood säger att de inte kräver kollektivavtal.

Nu vill ett av demoföretagen som används av Axfoodägda Hemköp teckna kollektivavtal. Efter artiklarna i Handelsnytt har CMS Events VD Niclas Gidlund kontaktat Handels för att teckna kollektivavtal. Handels ska nu lägga ett avtalsförslag till CMS Event.

I veckan ska Willys ha ett möte med det demoföretag som gör alla deras matbjudningar och även Ica och Coop ska föra dialoger med de demoföretag som arbetar i deras butiker.

Läs mer: Alla artiklar om demoföretagen