– Det är en fråga för det aktuella företaget och facket, säger Icas marknadsansvariga Magnus Wikner.
Handelsnytts granskning av arbetsvillkoren för dem som arbetar med matbjudningar i livsmedelsbutiker visar att många av dem arbetar på demoföretag som saknar kollektivavtal – och att dessa företag anlitas av Ica, Coop, Hemköp och Willys. När detta avslöjades sa Magnus Wikner att Ica ska diskutera demonstratörernas arbetsvillkor med de demoföretag som Ica använder. Men några samtal har ännu inte förts. Enligt Magnus Wikner är frågan inte så brådskande att den inte kan vänta till redan inplanerade möten med demoföretagen. Några krav på kollektivavtal blir det inte.
Retail House som Handelsnytt tidigare skrivit om är ett demoföretag som Ica anlitar.
– Vi har haft ett långt samarbete med Retail House och ska träffa dem i kommande vecka och då ska jag ta upp frågan om arbetsvillkoren för deras demonstratörer, säger Magnus Wikner.

Men enligt Handels ordförande Lars-Anders Häggström är det självklart att matkedjorna kan och ska ställa krav på kollektivavtal.
– Det är klart de kan, det handlar om att vilja. Nu verkar de istället välja det billigaste alternativet, säger han.
Och att kedjorna förutsätter att deras underleverantörer har kollektivavtal håller inte, enligt Lars-Anders Häggström.
– Det är uruselt att de stora livsmedelskedjorna inte kontrollerar om deras underleverantörer har kollektivavtal. Det är en självklarhet att göra det och det är inte svårt, säger han.

Kooperativa Förbundet och Coop Sverige AB ser nu över hur de upphandlar underleverantörer. Marie Wiksborg är personaldirektör på KF och Coop.
– Vi arbetar med att ta fram en checklista som ska användas för att säkerställa att frågan om kollektivavtal alltid tas upp i samband med att vi upphandlar tjänster, säger hon. I vissa branscher är det mindre vanligt med kollektivavtal, vilket gör att vi gärna tar hjälp av de fackliga organisationerna att driva denna fråga.

Axfoodägda Willys har betonat vikten av kollektivavtal, efter Handelsnytts artiklar och deras demoföretag Inzpiration Affärspartner AB diskuterar för närvarande kollektivavtal med Handels. Och ett av Axfoodägda Hemköps demoföretag CMS Event ska nu på eget initiativ teckna kollektivavtal.

Läs tidigare artiklar om demoföretag och kollektivavtal