En knapp vecka senare fick alla anställda ett uppsägningsbevis. Byggmarknadens ska stängas under försommaren.
– Det kom som en chock, vi är helt förtvivlade, beskriver en butiksanställd på Coop Bygg i Bäckebol till Handelsnytt.
Byggmarknaden I Bäckebol öppnade i början av 1970-talet och många av de anställda har varit med sedan den tiden.
Det finns sedan förra året en överenskommelse mellan Handels och kooperationens arbetsgivarorganisation KFO, att Coop Bygg och Coop Forum kan räknas som en arbetsplats om facket vill det. Men i det här fallet har inte den lokala facklubben krävt det. Personalen på Coop Forum berörs därför inte av nedläggningen.
– Det hade varit en sämre lösning om turordningen gällt bägge arbetsplatserna. Bygg har fler heltidstjänster vilket hade inneburit att fler hade blivit uppsagda totalt sett och fått gå rakt ut i arbetslöshet. Nu har vi istället förhandlat fram en överenskommelse som ska ge var och en av de uppsagda en rimlig och individuell lösning. Ingen ska bli ställd på bar backe, säger Eva Calderon, klubbordförande på arbetsplatsen.
I oktober öppnar ett nytt Coop Bygg i Kungsbacka, där hälften av tjänsterna är förbehållna personal från Bäckebol. De uppsagda har också förtur till alla tjänster på fem Coop varuhus inom tre kommuner; Göteborg, Mölndal och Kungsbacka. Alla ska också få en personlig coach via förmedlingsföretaget Antenn.
Peter Persson, ombudsman i Göteborg uppger att alla ska erbjudas möjlighet att få nya jobb. Och den som mot förmodan inte får något nytt jobb kommer att erbjudas anställning på Coop Forum i Bäckebol.
– Det är ett sista hands val eftersom det inte finns möjlighet att jobba heltid där, säger han.
Hans Högman, chef för Coop Bygg uppger bristande lönsamhet som orsak till nedläggningen.
– Coop Bygg ligger inte optimalt i området och har inte heller någon bra placering i fastigheten utan ligger inträngt och är svår för kunderna att nå.
Under 2007 stängde fyra Coop Bygg runt om i landet och i år har hittills två Coop Bygg lagts ner. Samtidigt har ett antal nya öppnats på andra orter.