Sedan fuskavslöjandet i december 2007 har köttfärs präglat Kenneth Bengtssons vardag. Och en del nätter. En av hans favoriträtter är fortfarande spagetti och köttfärssås, och ansvarsbiten har han klart för sig. De anställda har inget ansvar. Handlaren bär ansvaret. Ingen annan.
– Och Ica-Stig har inget ansvar även om han nästan blev Icas talesman, säger Kenneth Bengtsson, fräknig efter en skidsemester och som vanligt klädd i kostym.

Debatten efter köttfärsskandalen har handlat mest om handlare och kunder. Och Ica-Stig. Mindre om de anställda. Om varför ingen protesterat mot att märka om gammal köttfärs. Tidigare anställda rasar istället på Facebook i grupper som ”Jag har packat om kött på Ica”.
Efter att handlarna ertappats med fingrarna i köttfärsen skrev Handels ordförande Lars-Anders Häggström en debattartikel. Han menar att tystnaden bland de anställda handlar om en missriktad lojalitet som bygger på en speciell företagskultur. Han uppmanade Kenneth Bengtsson att göra gemensam sak för att det inte ska hända igen. Ledningarna för Ica och Handels har träffats och köttfärssnackat.
– Det är en bra väckt fråga. Lars-Anders poäng var, är lojaliteten från medarbetaren till handlaren så stark att man inte vågar ryta till när något är fel? Då måste jag säga, det är inte bristande lojalitet att säga ifrån om något är galet.

För att slippa mer fusk i köttdiskarna satsar Ica bland annat på ett utbildningspaket som offentliggörs i maj. Man uppmuntrar till centralpackat kött vilket dock minskar personalbehovet i butikerna. Man ser över sanktionsmöjligheterna mot handlare och ska 2008 göra 3000 oanmälda butikskontroller. Ica fortsätter att uppmana handlarna att få igång facklig verksamhet genom att ta upp det i utbildningar.
– I de större butikerna uppmanar vi till fackklubbar, och i Maxibutikerna och en del stora Kvantumbutiker tycker jag att man ser goda tecken. Av naturliga skäl kan inte de mindre butikerna ha det. Det är svårt i butiker med få medarbetare, och vi har många sådana butiker. Där får vi hitta ett annat upplägg. Däremot finns ett bristande intresse från många medarbetare. Vad det beror på är Lars-Anders knäckfråga som får hålla honom vaken istället.

Kenneth Bengtsson handlar sin mat på Ica, får fem procent i personalrabatt, handlar köttfärs utan tvekan. Men vd:n för Nordens ledande matkedja lagar inte så ofta mat, även om han tycker det är kul.
– Min fru är bättre på det.
Kenneth Bengtssons mamma jobbade på Ica i småländska Ljungby, pappan var svetsare. Eftersom det varken fanns dagis eller fritids när han växte upp stannade han ofta hos sin mamma i butiken på väg från skolan. Hjälpte henne att packa upp varor. Fascinerades av att det han plockade upp på måndagen var borta på tisdagen. Började som 13-åring att jobba varje helg vid kassorna och plocka ner kundernas varor i påsar. Och han gick med i Handels.
– Jag var medlem i den lokala klubben på Cityhallen i Ljungby, måste varit 1976-84, 85.
Han blev förälder när han var 20 år, men det var ingen karriärstoppare. Han tog ledigt i sju, åtta dagar per barn. Om det vore idag skulle han tagit mer. Blev butikchef för en Kvantum i Ronneby när han var 25, blev sen handlare där och på andra ställen. Han köttfärsfuskade inte, säger han.

Från Ronneby har han sina starkaste minnen av att samarbeta med en handelsklubb.
– Jag hade 150 medarbetare och en väldigt aktiv fackklubb. Man har allt att vinna på det. Det är oftast lättare att lösa problem. Klubben vet förutsättningarna just på den arbetsplatsen och det kan vara svårt för en ombudsman att sätta sig in i dem. När det brände till, om det var någon pottfördelning, löste vi det lokalt. Om det var riktigt stora problem kallade vi in ombudsmannen och de hände inte allför ofta.
Om Kenneth Bengtsson vore Handels ordförande för en dag skulle han omfördela ob:t. Inte ta bort det, utan höja grundlönen och ha mindre ob. Dels för att han tycker att obekväm arbetstid är ett förlegat begrepp, många tycker att det är bekvämt att jobba kvällar och helger.
– Jag hoppas att arbetstagarna någon gång inser att de resonerar fel. Vi har en lönebildning som stimulerar till att folk har handelsjobbet i samband med att de utbildar sig till något finare, något mer välbetalt, eftersom man kan jobba på helgerna och minimera sitt studielån med det. Jag tycker man ska ha en högre grundlön som gör att de som vill ha det som sitt riktiga jobb kan försörja sig på det. Då tror jag att vi får fler att satsa på handeln. Men den frågan kommer vi säkert fortsätta att diskutera, Lars-Anders och jag.

De flesta av Kenneth Bengtssons vitt skilda resonemang landar i denna eviga stötesten. Ob-frågan. Som ordförande i Svensk Handel, med 4 av 19 kvinnor i styrelsen, har han en huvudroll i nästa avtalsrörelse 2010.
– Jag är ganska säker på att ob-frågan och rätten till heltid kommer att bli två frågor som man väver tillsammans i nästa avtalsrörelse.
Väver tillsammans?
– Jag kan tänka mig att ett krav från vår sida kommer vara att titta på ob-frågan. Och ett krav kommer säkerligen från Handels att titta på rätten till heltid.
Så ni kan tänka er att vika er när det gäller rätt till heltid?
– Jag tänker inte kommentera vad vi ska förhandla om.
För att se hur parternas idéer håller i verkligheten uppmanar han Handels att göra gemensam sak med Svensk Handel i ett test. Att plocka ut tre butiker och prova sina heltids- och ob-idéer på dem under ett år. Någon mataffär, någon inom klädbranschen och någon annan.
– Sen kan vi resonera utifrån fakta och inte utifrån vad vi tycker. Det kan vara så att vi som arbetsgivare har fel. Det kan vara så att arbetstagarrepresentanterna har fel.

Ica centralt kräver inte att deras 1400 butiker i Sverige ska ha kollektivavtal, de rekommenderar det bara eftersom de inte äger butikerna. Men de flesta är medlemmar i Svensk Handel och har kollektivavtal, övriga har hängavtal.
– Såväl som vi inte kan styra att de ska ha kollektivavtal kan vi inte styra vilket sortiment de ska ha. Då skulle vi vara Axfood eller Coop. Och det vill vi inte vara.
Liksom man rekommenderar sina handlare att ha kollektivavtal rekommenderar man sina underleverantörer att ha det, säger Kenneth Bengtsson.
– Men om det skulle finnas någon leverantör som lyckas infria de krav och förväntningar vi har på ett annat sätt, då får vi revidera och titta på det. Sen kan vi ju välja. Om de väljer att inte ha kollektivavtal, då kan vi ta ställning.
Gör ni det?
– Det tror jag säkert vi gör.
Men Ica anlitar demoföretag som har betydligt sämre villkor än kollektivavtalets (se nr 4/2008). Icas marknadsansvarig säger till Handelsnytt att det är en fråga för det aktuella företaget och facket.

Kenneth Bengtsson

Ålder: 47 år
Aktuell: I hetluften sedan Icas köttfärsskandal i vintras.
Yrke: Vd och koncernchef för Ica AB, ordförande i Svensk Handel, styrelseledamot i Svenskt Näringsliv.
Bor: Västerhaninge, i ett 400 kvadratmeter stort hus byggt 1912
Familj: Fru, en son 27 år, två döttrar 22 och 17 år. Den yngsta bor hemma. Ingen av dem jobbar inom handeln. fritid: Åker motorbåt och spelar golf, handikapp 17.
Lön, styrelsearvoden: Lön på 11 miljoner kronor (varav 5 miljoner bonus) 2007. Styrelsearvoden från Svensk Handel och Svenskt Näringsliv på 120 000 kronor/år vardera. "Jag tror jag skattade 6,5 miljoner i fjol. Det gör jag gärna, men det är lätt att glömma i sammanhanget. "