I senaste avtalet för frisörer skrev parterna in vilka kriterier som ska gälla för att en privatskola ska godkännas. Sju privata frisörskolor har hittills uppfyllt kriterierna och blivit godkända av Frisörernas yrkesnämnd som betstår av Handels och Sveriges Frisörföretagare.
Ett av kriterierna är att skola och elev ska ha ett avtal som klargör skolans ansvar för eleverna under de tre åren fram till Gesällprovet.
– Många privata frisörskolor är tyvärr oseriösa där eleverna inte har några rättigheter alls, säger John Haataja, Handels.
För att bli godkänd krävs bland annat att skolan har en fastställd studieplan, pedagogiskt utbildade lärare och lokaler som följer gängse regler för god arbetsmiljö. All praktik utanför skolan ska avlönas i enlighet med branschens kollektivavtal.
För att bli behörig frisör krävs tre år i branschen. De privata skolor som har kortare utbildning än tre år ska ta därför ansvar för att eleverna får fortsatt anställning som trainee på en frisersalong med kollektivavtal och får traineelön under tiden.
Ansökningsavgiften för att bli godkänd skola är 10 000 kronor, sedan betalar skolan 5000 kronor årligen för att behålla utmärkelsen. Kontroll sker genom oanmälda besök av branschens parter.
– Avgiften är ett sätt för skolorna att visa att de är beredda att betala ganska mycket för godkännandet och ser seriöst på att uppfylla kriterierna.
De godkända skolorna är H.A.I.R i Kalmar, Björna Axén Academy i Stockholm, Svenska Frisörskolan i Trollhättan, Ann Pettersson Hair design school i Örnsköldsvik, Frisörtekniskt Centrum i Falun, Frisörtekniskt Centrum i Stockholm/Bromma och Svenska frisörakademin i Linköping