– Vi uppmanar alla inom hälsokost- och kosmetikbranschen att se över sin situation. Vi ska inte vara så korkade att vi obetalt utbildar oss på vår fritid, och får kunskap som arbetsgivaren tjänar pengar på. Att förvänta sig att vi ska utbilda oss gratis– det är fräckt, säger Carina Svensson, fackombud på en av butikerna i Malmö.
Hon och Irene Flyckt är två av de åtta anställda, och före detta anställda, som stämningen handlar om. Handels har stämt Matas och arbetsgivarorganisationen Svensk Handel i Arbetsdomstolen, AD, och kräver lön för den tid de åtta anställda gått kurser på kvällar.

Carina Svensson och Irene Flyckt jobbar som butiksbiträden och hjälper kunder att hitta naturläkemedel till skydd mot hjärt-kärlsjukdomar, fotkräm för spruckna hälar eller rätt mascara. För att lära sig om produkterna har de gått kurser som oftast är på kvällar efter stängning, runt 19-22. Ord står mot ord. Matas hävdar att de gått frivilligt och att de inte ska ha lön för kurstiden. De anställda att de gått på sin fritid och att de inte skulle ha gjort det om det inte krävdes för arbetet.
– Det har varit ett indirekt krav, säger Irene Flyckt.
– Det har varit frivilligt så till vida att ingen sagt att vi måste gå. Men kravet från arbetsgivaren är att vi ska sköta våra jobb, och utan utbildningarna blir det svårare. Men arbetsgivaren anser att detta inte är utbildning utan kafferep där vi äter, dricker kaffe och får varuprover. De menar att det är betalningen. Nonchalant, säger Carina Svensson.

Under åren har olika regler gällt om ersättning för kurser på kvällar. Från att ingen fått betalt med argumentet att de kunde använda sig av att de gått kurser i löneförhandlingarna, till att den som var ansvarig för varumärket fick ta ut kurstiden i komptid. Lönekraven som nu ligger gäller från 2005 då kompledigheten drogs in.
– Vårt mål är att den som är ansvarig för ett märke och går en kurs i deras produkter ska få välja om den vill ta ut tiden i komp eller pengar. Det är orealistiskt att alla ska få betalt, säger Carina Svensson.

Irene Flyckt har gått flest kurser, och om Matas fälls i AD har hon enligt nuvarande krav 13 120 kronor att hämta ut och Carina Svensson 5 407 kronor. Dessutom finns ett skadeståndskrav på 20 000 kronor till var och en av de åtta anställda för att Matas inte gjort individuella utvecklingsplaner för dem.
Nu ”kursstrejkar” de anställda på kvällstid. En manifestation, enligt Carina Svensson, som av princip numera inte heller läser produktinformation på rasterna.
– Vi får nya varor hela tiden som vi inte har en aning om nu, ibland har de fransk varudeklaration. Det kan slå fel. Att ge ginseng till någon som har hjärtproblem är inte så lyckat, säger Irene Flyckt.

När de annars går kvällskurser träffar de branschkollegor som till och med får löneavdrag om de går på kurser som börjar innan stängning.
– De flesta går under samma premisser som oss. Det är fullständigt ologiskt att man obetalt ska behöva utbilda sig på sin fritid, för att kunna sälja butikens produkter. För en arbetsgivare som driver en fackhandel måste det få kosta att ha välutbildad personal, säger Carina Svensson.

Varken Matas eller dess ombud på Svensk Handel vill intervjuas, men skriver i svaromålet till AD att man aldrig beordrat någon att gå på ”evenemangen”. De tycker att kurserna är jippon där man umgås, får mat, alkoholhaltiga drycker och produkter: ”Självklart gör arrangören reklam för sig själv och sina produkter under kvällen men någon utbildning är det inte frågan om”.

I höst ska parterna träffas för muntlig förberedelse då man diskuterar fallet och eventuellt kommer överens och når förlikning. Annars väntar huvudförhandling, rättegång, i Arbetsdomstolen.

Företaget Matas säljer framförallt kosmetik, parfym och hälsokost. I Danmark finns runt 300 butiker, i Sverige fyra – två i Malmö, en i Hyllinge och en i Varberg. Det är anställda från butikerna i Malmö som stämningen handlar om. I Hyllinge och Varberg går man också kvällskurser utan lön, men de anställda där tänker inte gå vidare med det.