På Coop Extra Jakobsberg utanför Stockholm finns redan de nya snabbkassorna. Butiken är först ut inom Coop. Här har två av de ”vanliga” kassorna med kassaband och kassör, ersatts av sex småkassor där kunderna själva scannar sina varor, väger grönsaker och betalar. Snabbkassorna ska bemannas av en ”servicemedarbetare” bland annat för att om en kund scannar in tobak eller folköl blinkar en orange lampa, och om köpet ska gå igenom måste personalen kolla legitimation och godkänna köpet. All personal ska jobba i snabbkassorna.

Hur många timmar som frigörs när kunderna gör personalens jobb och kassabemanningen minskar vet inte butikschef Marie Karlsson än, men att det frigörs timmar vet hon. Timmarna ska inte användas till att dra ner på personal utan till att befintlig personal ska ut på golvet.
– Det är en stor fördel. Det ska bli så skönt att vi kommer hinna få upp varor och få mer personal till att bättra skötselgraden i butiken, säger hon.
Det är just det klubbordförande Mohammad Tahwildaran tycker är fördelen med kassorna. Några nackdelar kommer han inte på efter bara lite mindre än en vecka med kassorna.
– Förut var alla kunder tvungna att gå till kassan även om de bara skulle handla lite sallad till lunch. Nu går de till snabbkassan, och vi i de vanliga kassorna blir friare, kan röra oss mycket och kan oftare gå ut på golvet och göra annat, som att vara i kolonialen eller grönsakerna. Rotationen, det är fördelen, säger Mohammad Tahwildaran.

Snabbkassorna ska användas av kunder med högst tio varor, och ska minska kötiderna och spara tid för stressade kunder.
– Vi har haft Shop Express i stormarknader för kunder som storhandlar. Nu kommer snabbkassorna för kunder som kompletteringshandlar, säger Coops informationschef Magnus Frisk, och syftar på varor som mjölk på väg från jobbet eller färdigmat till lunchen.

4 juni kommer Coop Konsum Slussen i centrala Stockholm också att få snabbkassor. Där ska två av de ordinarie kassorna ersättas med fyra snabbkassor. Enligt Magnus Frisk ska man liksom i Jakobsberg använda personalen man får loss till mer jobb på golvet, till exempel att packa upp varor och ta kundmötet ute i butiken istället.
Coop planerar att införa snabbkassor i fler butiker till hösten. Magnus Frisk säger att det troligen handlar om Coopkedjorna Konsum, Extra och möjligen Nära.
– I de butiker som har många kunder som handlar lite.
Hittills har 40 procent av alla köp i Jakobsbergsbutiken gjorts i snabbkassorna. Det är 1 100 köp per dag.