Anledningen var att hon förkroppsligar LO-kongressens slogan ”världens bästa jobb” och för att hon bundit den blombukett som Wanja Lundby-Wedin fick när hon under söndagen omvaldes till ordförande för LO.
– Det var nervöst. Det var först idag som jag fick reda på att jag även skulle överlämna buketten. Men det gick bra, säger Sofie Danielsson.
Inför uppdraget fick hon en personbeskrivning på LO:s ordförande, varpå hon genast bestämde att buketten skulle gå i flera färger. Och så hämtade hon inspiration från arrangemanget som ledde till en bronsplats i Yrkes-VM i Japan förra året, där hon bundit blommorna med olikfärgad ståltråd. Denna gång knöt hon blommorna i en båtform och färgerna blev rosa, orange, cerise och grönt.
– Wanja Lundby-Wedins kollegor beskrev henne som färgsprakande och framåt i sitt sätt att vara.
Det har bara gått två år sedan Sofie Danielsson gick ut floristutbildningen i Kristianstad. Men hon har redan vunnit flera tävlingar, bland annat guld i Yrkes-SM, vilket gav henne platsen i det svenska yrkeslandslaget 2007. Tillsammans med tre andra i landslaget finns hon nu på LO-kongressen, där hon visar upp sina kunskaper.
– Ja, jag har världens bästa jobb. Det är så kreativ och så får jag jobba med händerna. Jag skulle aldrig klara av ett stillasittande jobb, säger hon.
Förutom blombuketter gör Sofie Danielsson smycken i form av blomsterarmband. Även de i lättböjlig ståltråd som hon virar ihop tills det blir ett drygt åtta centimeter tjockt armband. Sedan knyter hon fast småblommor. Meningen var att hon under kongressen skulle göra dessa, men beställningarna på buketter rullar in så än har hon inte hunnit göra några armband.
Trots att hon medverkar på kongressen är hon inte med i Handels.
– Det är för dyrt. Min lön är inte så hög och min hyra i Göteborg är dyr. Det är en prioriteringsfråga, därför är jag bara med i a-kassan. Men det finns tillfällen då jag har tänkt att det skulle vara bra att vara med i facket som när jag inte tycker om arbetsgivarens sätt att driva ett ställe eller när jag känt ett behov av att ringa och höra vilka rättigheter jag har.
Och Sofie Danielsson är emot regeringens förslag att yrkesförberedande program inte ska ge högskolebehörighet.
– Även om jag visste att jag ville jobba med händerna, bli hantverkare i någon form, och kanske inte behöver matematik i jobbet idag kanske jag vill starta eget i framtiden och allmän behörighet till högskolan är en sorts generell kunskap som alla borde få, säger hon.