– Det skulle höja statusen och göra det tydligt för arbetsgivarna att eleverna som gått detta program har en särskild branschkompetens, säger Lennart Grönberg på Handels.

Men enligt det förslag som regeringens gymnasieutredning presenterat ska handelsprogrammet fortsätta vara en handels- och administrationsutbildning. Däremot ska eleverna kunna välja inriktning och dess utformning ska tas fram i samarbete med respektive bransch.

Handels är också kritiska till att den nya yrkesutbildningen inte ger behörighet till högskolan.
– Vi vill att all gymnasieutbildningen ska ge allmän behörighet till högskolan. Inte för att eleverna nödvändigtvis ska läsa vidare, utan för att arbetsgivarna idag ser det som en allmän kompetens. Att då inte ha denna kunskap stänger dörrar för dem som vill gå yrkesprogrammen, säger Lennart Grönberg.

Gymnasieutredningen är nu ute på remiss. De olika instanserna, däribland Handels, har till den första september på sig att ge sin syn på utredningens förslag.