– Vi kan inte komma överens med Hemköp om vilka nedskärningar som är möjliga. Det de föreslår kan vi inte acceptera och vi har inte fått gehör för våra förslag, så förhandlingarna har strandat, säger Roger Hemming, förste ombudsman i Borlänge som suttit med i förhandlingarna.
Förhandlingarna inleddes för ett par månader sedan och avslutades i oenighet i onsdags, den 2 juli.

Hemköps sparkrav är orealistiska, menar Roger Hemming.
– Hemköp ska minska personalkostnaderna från 14 procent till 11. Jag förstår inte hur de ska kunna komma så lågt utan att börja tumma på lagar och avtal. För då måste de börja skära i timmar. Det accepterar inte vi.
Handels har föreslagit att Hemköp istället ska minska på öppettiderna och se över schemana.
– Att ha öppet mellan 8 och 22 är orealistiskt på landsbygden. Dessutom tror vi att det går att titta över schemana bättre och även inkludera ledningsgruppen i helgarbetet till exempel.

Enligt Roger Hemming är personalen, totalt ett 20-tal anställda på de två butikerna, arga och ledsna.
– Nu ligger bollen hos Hemköp. Vi har sagt vårt och de har valt att inte lyssna. Det vi kan göra nu är att följa eventuella neddragningar och pröva om det håller rättsligt, det vill säga stämma dem om de bryter mot några lagar och avtal.

Hur besparingarna kommer att genomföras är inte klart ännu.
I ett mail till Handelnytt skriver Eva Röing, informationsavdelningen vid Axfood att: ”Axfood inte kommenterar enskilda förhandlingar. Axfood befinner sig för närvarande i ”tyst period” fram till kvartalsrapporten den 16 juli.”

I Stockholmsområdet har förhandlingarna påbörjats men ajournerats. Nytt förhandlingsdatum är satt till den 7 augusti, enligt Hans-Gunnar Johansson, från Hemköps centralfackliga grupp.
Läs tidigare artikel