– Det behövs att vi i facket är här och visar att alla är lika mycket värda, säger Narges Afshar som annars arbetar på Hair stop och sitter i sektionsstyrelsen på Handels avdelning i Stockholm.

Stockholms Pridepark är till vardags Tantolundens grusfotbollsplan och under den årliga Prideveckan finns numera alla samlande här– företagen, de ideella föreningarna, de politiska partierna och fackförbunden. I LO-tältet där Handels huserar för dagen börjar det bli trångt. Handels ”inkastare” har skött sitt jobb för Makbule Comlek har fått en kö till sin provisoriska frisörstol.
– Inom frisörbranschen är det så självklart med homosexualitet, eftersom det finns många, särskilt homosexuella män, som arbetar som frisörer. Men inom andra yrken kan det vara svårare att vara öppen med sin sexuella läggning. Det är bra att Handels är på plats. Det är självklart vi ska vara här, säger Makbule Comlek medan hon tuperar håret på en kvinna som säger att hon annars inte brukar gå till frisören.
Bredvid kvinnan står Adam Gardelin. Han kan knappt bärga sig tills det är hans tur. Det är fjärde året han är på Pride räknar han ut, när det så äntligen blir hans tur att sätta sig i frisörsstolen. Medan Adam Gardelin och flera andra festivalbesökare görs i ordning springer handelsrepresentanter runt och ställer frågor – ”Är du med i facket”? ”Var jobbar du”? – delar ut broschyrer och försöker på alla sätt att värva nya medlemmar.
Makbule Comlek har varit fackligt engagerad länge, först i Frisörförbundet och sedan när frisörbranschen togs över av Handels, i Handels. Men det är första gången hon är på Pride. Vilket det inte är för Arne Söder som säger att han råkade gå förbi LO-tältet och nu vill han gärna ha en kul frisyr inför schlagerkvällen. Det blir en rufsig, busig frisyr i lätt guldstänkt glitter. Han är mycket nöjd. Även Adam Gardelin är klar. När han exalterat tar upp spegeln för att titta möts även han av ett lätt tuperat och rufsigt hår. Men i färgerna blått och gult.
– Är det Pride så är det, säger han och ger sig ut i schlagerkvällen.

Handels med frisörer och makeupartister kommer även att finnas i LO-tältet på lördag mellan 19 och 21. Under lördagskvällen kommer även Handels förbundsordförande Lars-Anders Häggström att vara på plats.
Pride är en festival som verkar för såväl ett identitetsstärkande av homo-, bisexuella och transpersoner (hbt-personer) som ett synliggörande av hbt-personers levnadsvillkor.
Sedan 70-talet firas Pride över hela världen. I Sverige började det med den så kallade ”Homosexuella frigörelseveckan” 1979. Sedan 1998 går festivalen under namnet Stockholm Pride och anordnas av den ideella föreningen Stockholm Pride. I år är Sverige för andra gången värd för internationella Pride – EuroPride – första gången var 1998.