Handels hävdar att lagararbetarna i Hacksta, Västerås, har rätt till ledighet med lön under helgdagar och att allt arbete på helgdagar ska ske på frivillig basis. Allt schemalagt arbete ska förhandlas.
– Vi var beredda att förhandla med Ica om schemaläggning av påsken. Men Ica schemalade och bedrev verksamhet hela påsken utan någon förhandling. Det är ett avtalsbrott, säger Daniel Björklund, klubbordförande vid lagret i Västerås.
Ica har en annan uppfattning och menar att de inte har brutit mot några arbetstidsregler.
– Enligt vårt sätt att tolka kollektivavtalet har vi inte gjort något fel, utan vi har rätt att schemalägga skiftarbete på det sätt de gjort, säger Anders Nilsén driftschef på Ica lagret i Västerås.
Parterna har inte kunnat komma överens. Handelsanställdas förbund har därför lämnat in en stämningsansökan till Arbetsdomstolen och kräver en miljon kronor för avtalsbrott och ersättning till de anställda som tvingades arbeta under påskhelgen.
Vid sidan om stämningen pågår, sedan den 30 april år, förhandlingar mellan Handels och Ica om ett nytt företagsavtal för Icas lagerarbetare.
Ett nytt företagsavtal ska omfatta bland annat avtal för skift, lördagsarbete och arbete på storhelger och kommer att omfatta Icas samtliga lager i Sverige.
De slutförhandlingarna ska påbörjas den 21 augusti.