– Det är bedrövligt att folk måste sägas upp, men vi har ändå lyckats behålla heltiderna, bara ett par heltider försvinner, säger Hans-Gunnar Johansson, centralfacklig representant i Stockholm som suttit med i förhandlingarna.
De som berörs är i huvudsak deltidsanställda.
– De som kommer att få gå är i första hand de som jobbar mindre än 15 timmar i veckan. Därefter använder vi oss strikt av turordningsregeln, sist in, först ut i en turordningslista som är gemensam för tio butiker. Det har varit ett krav ifrån oss.

Den gemensamma turordningslistan innebär att personal kommer att få byta arbetsplats från en butik till en annan. Enligt Axfoods presschef Ingmar Kroon har lösningen varit möjlig för att de anställda varit beredda att rätta sina arbetstider efter butikernas behov.
– Förutsättningen har varit att de anställda med heltid har kunnat tänka sig att jobba obekväma arbetstider, det vill säga sena kvällar och helger. Och i vissa fall varit beredda att byta arbetsplats. I annat fall hade vi inte kunnat lägga schemana på det sätt som krävs, säger han.

Sparkrav är skälet till Hemköps omorganisering men Stockholmsbutikerna har också haft för många deltidsanställda med få timmar, menar Ingmar Kroon.
– Vi har haft många som har varit anställda väldigt få timmar i veckan. De 146 personer som nu får gå motsvarar 24 heltidstjänster, det vill säga i snitt sex personer på varje heltid. Resultatet efter neddragningen är att andelen heltidsanställda ökat och att varje butik får en mer anpassad bemanning.

Hans-Gunnar Johansson, Handels, ser ändå med en viss oro på de ökade anpassningskraven.
– Företaget måste på sikt börja tittar över öppettiderna istället för att kräva ännu mer flexibilitet av den personal som är kvar.
De butiker som berörs ligger i Skarpnäck, Mörby Centrum, Vällingby, Farsta, Stockholms city, Sundbyberg, Skanstull, Odenplan, Medborgarplatsen och vid Mariatorget.