De anställda på Ellos, Josefssons och övriga Redcatsföretag har svårt att förstå ledningens beslut att flytta returhanteringen till Polen och därmed varsla 67 anställda i Borås om uppsägning.
– Medlemmarna är bittra och ilskna. Det är för lätt att flytta jobb utomlands. Det borde kosta mer för företaget, säger Handels klubbordförande Lisbeth Jacobsson.
Redcats personalchef Johnny Eriksson säger att returhanteringen, det vill säga alla paket som kunderna skickar tillbaka, har ökat på senare år och blivit allt dyrare för företaget.
– Mellan 10 och 15 procent av alla order kommer i retur. Returhantering kräver mycket arbetskraft och lönekostnaderna i Polen är en femtedel av dem i Sverige, säger Johnny Eriksson.
Lisbeth Jacobsson är rädd att kvaliteten mot kunderna försämras när returverksamheten tas över av människor som inte kan svenska. Johnny Eriksson tror inte att det ska vara några problem.
– Några på arbetsplatsen behöver kunna skandinaviska språk, men inte alla. Ofta räcker det att kunna läsa koder och artikelnummer. Sen kan man scanna och mejla om det behöver tolkas. Vi har tidigare utlokaliserat returhantering från Finland till Estland utan att kvaliteten försämrades, säger Johnny Eriksson.
Sedan 2005 har 126 anställda på Redcats i Borås fått lämna sina jobb före det nu aktuella varslet. De som sagts upp tidigare har fått omställningsstöd enligt kollektivavtalet, och de flesta har kunnat komma vidare i arbetslivet genom studier eller nya jobb. Handels och Redcats förhandlar just nu om vilket stöd de nu uppsagda kommer att få.
Ett än större dråpslag har drabbat de anställda vid hemtextilföretaget Jotex i Värnamo. Redcats har beslutat att lägga ner anläggningen i den småländska industriorten. Medan 20 tjänstemän erbjuds fortsatt anställning i Borås har alla 55 personer som går på Handels avtal varslats om uppsägning. Jotex verksamhet kommer att flyttas men det är ännu inte klart om den hamnar i Borås eller i Polen.
Massimo Fedeli, förste ombudsman vid Handels avdelning i Jönköping, ifrågasätter om det är ekonomiskt klokt att lägga ner Jotex i Värnamo.
– Vid mbl-förhandlingen begärde jag att få se kalkyler som visar att det är ett strategiskt riktigt beslut, men det har de inte kunnat visa, säger Massimo Fedeli.
Förhandlingarna fortsätter den 9 september. Massimo Fedeli överväger att kalla in en löntagarkonsult som ska granska Redcats nedläggningsplaner.

Redcats Group är en fransk koncern för distanshandel med verksamhet över hela världen. Redcats äger sedan 1997 svenska postorderklenoder som Ellos och Josefsson och köpte för cirka fem år sedan hemtextilföretaget Jotex i Värnamo. I Norden bedrivs verksamheten under namnen Ellos, Josefssons, Jotex, Enjoy, Catalog och La Redoute. I Borås finns i dag cirka 900 anställda.
Traditionell postorderverksamhet har till stor del ersatts av distanshandel via internet.