– Många blir rejält illa behandlade av sina arbetsgivare. Det handlar om fel lön men de blir också fysiskt misshandlade och de har ingenstans att ta vägen. En del arbetsgivare har kollektivavtal, men kommer ändå undan för de papperslösa har ingen som kan företräda dem, säger Claudio Estrada som är ombudsman på Handels i Stockholm, sitter i centrets styrelse och kommer att jobba på centret ibland.

Vägen till ett fackligt center för papperslösa har inte varit spikrak. Sedan 2002 har facken frågat sig hur de ska hjälpa de papperslösa, eftersom de idag befinner sig olagligt i Sverige och ett agerande från fackets sida kan leda till att den papperslösa utvisas. I och med öppnandet av centret har ett svar getts.
Vid invigningen igår onsdagen den 3 september skruvade TCOs och LOs respektive ordförande upp skylten till centret.
– Jag är oerhört glad över att vi öppnar detta center. Det är inte acceptabelt att människor blir exploaterade på arbetsmarknaden. Det är inte värdigt något samhälle och är det något samhälle som kan göra någonting är det Sverige som har, i alla fall än så länge, en stark välfärd och starka fackliga förbund. Nu gör vi någonting, sa Wanja Lunby-Wedin.

Till centret kan de papperslösa vända sig för att få kunskap om den svenska arbetsmarknaden och vilka arbetsrättsliga regler som gäller inom de olika branscherna. Det kommer inte att finnas några anställda på centret utan personer från TCO- och LO-förbunden samt frivilliga medlemmar kommer att göra olika arbetspass. Det kommer även att finnas en hjälplinje och inom kort en hemsida.
Förutom arbetsrättslig information kommer de papperslösa att kunna få hjälp i en specifik situation, som till exempel att få rätt lön eller att få lön överhuvudtaget. Det berörda fackförbundet kommer då att kontakta arbetsgivaren. Men om inte detta hjälper vet facken ännu inte riktigt vad som kan bli nästa steg. Att rättsligt driva ärendet vidare utan att den papperslösa utvisas går inte.
– Det går inte att driva ett traditionellt fackligt arbete. Vi får lära oss med tiden. Vi kommer att få erfarenheter i arbetet här, säger Bengt Sandberg ombudsman på Fastighetsanställdas förbund i Stockholm.

Något även TCOs ordförande Sture Nord påpekade i sitt inledningstal.
– Arbetsmarknaden har förändrats. Facket behöver förändras för att möta behovet hos dem som arbetar. Vi förändras nu.

Bakom initiativet står det fackliga nätverket för papperslösa där bland annat Fastighetsanställdas förbund, organisationen Papperslösa Stockholm, Seko, Handels och Hotell- och restaurangfacket och olika TCO-förbund ingår. Drivande har varit Fastighetsanställdas förbund och TCO. Centret ligger på Kammakargatan 47 i Stockholm och har öppet måndagar klockan 15.00 till 21.00

Papperslös är den person som bor och arbetar i Sverige utan uppehålls- eller arbetstillstånd. Ofta har personen varit asylsökande och fått avslag, men har av olika skäl valt att stanna i Sverige. Då personen befinner sig olagligt i landet blir följderna av en upptäckt böter och utvisning. Antalet papperslösa i Sverige ligger någonstans mellan 30 000 och 50 000 personer. (Källa Rapporten Rättvis ingång till arbete från Fastighetsanställdas förbund).