– Jag blev chockad när jag fick beskedet. Jag hade klart och tydligt sagt till dem att jag ville följa med till Strängnäs, säger Kepril Saliba som arbetar på Årstalagret.
Menigos omstuvning innebär att ett nytt central- och regionlager öppnas i Strängnäs vid årsskiftet. Samtidigt läggs verksamheterna i bland annat Årsta och Upplands Väsby ner. I augusti förra året fick personalen frågan om de ville flytta med till Strängnäs (se Handelsnytt nr 10/2007). Men i augusti i år gjorde företaget en helomvändning – ingen erbjuds arbete på det nya lagret. I stället ska inhyrd personal från bemanningsföretag tas in.
– Det kommer den ena överraskningen efter den andra. Det är otroligt dålig stämning här nu och många som är äldre är oroade över att de inte ska få jobb någon annanstans. Det är inte många som vill söka sig till bemanningsföretagen. Vi diskuterar det här varje dag, säger Christer Elfström, klubbordförande på Årstalagret.
Om det ändrade beslutet, att inte omplacera anställda utan ta in inhyrd personal, säger Menigos vd Fredrik Gren att han måste tänka på vad som är bra för hela företaget.
– Jag kan naturligtvis förstå dem som drabbas av en sådan här situation, men jag måste arbeta för ett livskraftigt och stabilt företag med ökad lönsamhet.
Han säger också att erfarenheter från andra företag visar att det i slutändan inte är många som följer med vid en flytt.
– Vi vill inte riskera något, därför har vi valt denna väg. Därför ger vi ingen förtur till platserna. Däremot är alla är hjärtligt välkomna att söka hos bemanningsföretagen, säger Fredrik Gren.

Enligt Lagen om anställningsskydd, LAS, kan en arbetsgivare inte säga upp en person om den kan erbjudas ett annat jobb inom företaget. Och det menar Handels i Stockholm att Menigo kunde ha gjort. Därför stämmer de nu Menigo i Arbetsdomstolen för brott mot LAS. I stämningsansökan påpekar Handels att Menigo borde ha kunnat omplacera personal på några av de andra orterna som de finns på. Därför ska uppsägningarna på lagren i Årsta och Upplands Väsby ogiltigförklaras.
– De kringgår reglerna om anställningsskydd och dumpar samtidigt lönerna. Det är oacceptabelt, säger Hans Boberg ombudsman på Handels avdelning i Stockholm.

Även i Karlstad och Nässjö har personals sagts upp. I Karlstad rör det sig om 52 personer.
– Vi är frustrerade. Samtidigt som vi har fått det här beskedet har vi så mycket att göra att vi har inte tid att söka jobb, säger Dan Grundel, klubbordförande i Karlstad.
Till skillnad från Handels i Stockholm har Dan Grundel inte funderat på att stämma Menigo. Han tror att de som söker jobb på andra orter där Menigo finns kommer att få det. Men han vet inte hur många som är intresserade av att flytta till Strängnäs och börja jobba på ett bemanningsföretag.
– Särskilt när bemanningsföretag inte har ackord på sin timlön, vilket innebär stora lönesänkningar för oss, säger han.

Per Andersson som arbetar på Karlstad-lagret säger att det är ett fåtal som funderat på att söka jobb inom Menigo. Själv är han inte intresserad.
– Jag trivs för bra i Karlstad. Men jag vet inte vad jag ska göra nu. Får väl börja söka jobb. Jag har ju en målarutbildning så jag kan kanske söka jobb som målare.

I Nässjö har ett 30-tal personer blivit uppsagda. Några har redan slutat. Några har börjat på nya jobb.
– Jag tycker Menigo har skött detta väldigt dåligt. De bara kom och meddelade oss att vi skulle få gå utan att tala om framtiden. De hade inget villkorspaket. De verkar inte veta hur uppsägningar går till, säger Bo Fransson, klubbordförande i Nässjö.

Anders Rydahl som sitter i den centrala fackliga gruppen för Menigo har varit med och förhandlat fram ett villkorspaket som ska gälla alla anställda under 2008 till och med 2010.
– Man kan alltid få ett bättra avtal, men vi har kommit överens. Jag är särskilt nöjd med att de uppsagda kan prova på annat jobb med bibehållen lön. Men det är alltid jobbigt med uppsägningar och alla som drabbas.