Som en del i Hemköps rikstäckande översyn av bemanningen fick personalen på Hemköp Stenstan i Sundsvall i somras besked om att alla måste gå ner i tid. Nu börjar nedskärningarna bli verklighet, den 25 oktober ska den första gruppen gå ner i tid och en månad senare den andra. För många innebär det flera tusen mindre i lön. Ann-Sofie Berggren som arbetar i butiken säger att det är en orolig stämning i butiken.
– Det är klart att man känner sig lite bitter, de byter ut hela ledningsgruppen och de får heltid medan alla vi andra ska ha 20-25 timmar. En del av oss har jobbat uppemot 30 år här. Det blir ju att man går och tittar snett.
I Ann-Sofie Berggrens butik har två tackat nej till de nya tjänster och de kommer därför inte att vara kvar. Alla anställda i butiken får hjälp via kollektivavtalets omställningsförsäkring att hitta nya jobb men framtiden är oviss.
– Vi får ju stämpla upp 75 stämpeldagar men sen vet man inte vad som händer.
Ann-Sofie Berggren är lite fundersam över vad som gjorde att det blev så olika utfall i olika städer. I Stockholm och Göteborg fick så gott som alla heltidare behålla sina jobb och turordningsreglerna följdes. Hittills är det bara i två av Sundsvallsområdet s butiker som alla i butiken påverkats. Enligt både arbetsgivaren och Handels ombudsman fanns det ingen annan lösning för att täcka öppettiderna.