De två ansvariga åtalas för brott mot livsmedelslagen och riskerar bötesstraff. Förutom det yrkar åklagaren på att företaget Nacka stormarknad AB ska böta minst 350 000 kronor. Däremot åtalas inte ägaren till Ica Maxi i Nacka personligen eftersom man menar att han inte känt till köttfärsfusket.

I samband med att fusket på bland annat Ica Maxi i Nacka uppdagades i slutet på förra året skrev Handels ordförande Lars-Anders Häggström en debattartikel om att de anställda inte protesterat för att det finns en missriktad lojalitet som bygger på en speciell företagskultur inom Ica. Han uppmanade Ica att göra gemensam sak för att det inte ska hända igen. Ledningarna för Ica och Handels har träffats en gång.
– Ur facklig synvinkel har problemet inte den digniteten att vi träffats mer. Grundproblemet, att man behandlar köttfärsen fel, är Icas. Att personalen inte protesterar mot dumheter är däremot en facklig fråga. Vi har stor samsyn om problematiken, men kom inte fram till något konkret om vad vi gör åt det, säger Lars-Anders Häggström.

Staffan Ekengren, Icas presschef, säger att Ica delar Handels oro över att anställda inte sagt ifrån.
– Mötet ledde inte till en åtgärdslista i punktform, men mycket är igång, till exempel utbildningsinsatser. De är framförallt för handlarna men de kan ta med medarbetare, och även om inte alla anställda är på plats kommer kunskapen naturligt ner på butiksgolvs- och kyldisknivå. Dessutom har vi precis anställt 27 kvalitetscoacher över landet som ska stötta butikerna i frågor om kvalitet. Detta bidrar säkert till att de anställda känner sig tryggare.
Ica fortsätter att rekommendera handlarna att få igång fackklubbar, vilket inte finns på till exempel Ica Maxi i Nacka.
– Men det är inget vi pekar med hela handen om. Det måste komma underifrån, säger Staffan Ekengren.

Åtalet mot Ica Maxi i Nacka är det första efter att tv-programmet Uppdrag granskning förra året avslöjade att Ica Maxi i Botkyrka, Haninge, Nacka och Södertälje flyttade fram sista förbrukningsdag på köttfärsen och la tillbaka den i disken. Utredningarna om de andra butikerna pågår.