100 tjänster ska bort från Ikeas lager, 70 bland dem som arbetar i Jönköping och 30 på lagret i småländska Älmhult. Beskedet fick de anställda på måndag eftermiddag, i skiftbytet. Klubbordförande i Jönköping, Carina Damberg, berättar att klubben och arbetsgivaren har börjat titta på vilken tidsplan som ska gälla men att inga riktiga förhandlingar kommit igång ännu.
– Det tidigaste som någon kan få gå är 14 februari. Vi är ense om att vi få detta klart så snart som möjligt, men det måste bli rätt. En del arbetskamrater är mycket oroliga, de har hus och familj, och vi vill inte spekulera om vilka det blir som kommer få sluta.
Anledningen till neddragningarna är att Ikea sedan länge håller på med en omorganisation. Fler varor går direkt från leverantör till butik och ligger inte på lagret. Dessutom har ett stort lager byggts i tyska Dortmund för mindre frekventa varor. Ovanpå detta kommer den rådande lågkonjunkturen.
– Om man ser till omvärlden, vilka andra som har drabbats så har man väl haft detta lite på känn. Samtidigt vill man inte tro att det skulle bli så. Vi har sålt mer än förra året men inte så mycket som ledningen hoppades på och har bemannat efter.
Totalt är närmare 600 personer anställda på de två lagren, de allra flesta är medlemmar i Handels.