– I en lågkonjunktur är elektronikbranschen en av dem som brukar gå svagast. Det har varit etableringshysteri och vi kommer säkert se att det blir någon aktör mindre, säger Jonas Arnberg på Handelns utredningsinstitut.

Att jobba i en bransch som pekas ut som en förlorare i en lågkonjunktur skapar oro, upplever Charlotte Hall. Hon jobbar på Onoff i centrala Stockholm och är med i företagets centralfackliga grupp.
– När man pratar med kollegor i landet är det inte så jävla lattjo. Å ena sidan läser vi om finanskrisen, å andra sidan upplever vi den på jobbet när kunderna blir färre. Det är stressande, hur är det då för dem som inte är fast anställda? Media markt har inte gjort livet lättare. Vi får se vem som viker först. Det är för många som vill dela på lilla kakan Sverige.
Onoff känner av konjunkturen. De har tagit bort friskvårdsbidraget för de anställda. Dels bidraget på 1 500 kronor per anställd och år, dels pengarna till butikerna som bland annat använts till massage. Man har också övertids- och mertidsstopp.
Charlotte Hall tycker att det blir tightare och tuffare att jobba i butik nu.
– Istället för att anställa nya när folk slutar tar man in personal från butiker där de blivit för många.
Enligt Onoffs personalchef Marie-Louise Bondesson är uppsägningar inte aktuella, men man är ”väldigt restriktiv” med att anställa nytt och fylla vakanser.
– Anställningsstopp är fel ord, men vi gör en extra kontrollvända eftersom vi känner av att omsättningen gått ner.

En annan kedja som känner av de tuffare tiderna är Elgiganten. En av deras butiker som dragit ner på personal ligger i Norrköping. Där fanns bara fem handelsmedlemmar när det var dags för neddragningarna. Medlemmarna drabbades inte, men de flesta andra blev antingen uppsagda eller fick färre timmar, en fick gå från heltid till åtta timmar. Elva heltider blev fyra, alla gick till killar.
– Elgiganten ville göra undantag från turordningen och säga upp timmar på de flesta. Det tycker vi intensivt illa om, men vi hade få medlemmar och det blev lättare att komma överens om undantaget när de fick en bra utgång. Mitt uppdrag är att företräda medlemmarna, säger ombudsman Pierre Werbitsch som höll i förhandlingarna.
Pia Johansson är en av medlemmarna. Hon har kvar sina 36 timmar.
– Jag betalar fackavgift så lite hjälp ska man ha. Detta var en upprättelse för oss som är med.
Lite oro känner hon ändå, blir de för få som jobbar så de inte kan ta hand om kunderna? Men inget ont som inte har något gott med sig.
– När de drar ner på timmar kan jag inte häcka i kassan utan jag får komma ut på golvet, hjälpa till med vitvarorna, packa upp. Det är bara positivt att jag får göra mer än att säga summan och hej, säger Pia Johansson.
Elgigantens centrala personalchef Anna Lundwall bekräftar att de i vissa butiker måste göra personalneddragningar. Men parallellt med detta ska 87 procent av alla deltidare vara utbildade i kundvård och produkter före decembers utgång.
– Vi ökar utbildningsinsatserna, vi måste höja oss i konkurrensen, säger Anna Lundwall.

Experts vd Björn Abild säger att de numera tänker en extra gång innan de tar in extrapersonal som helg- och, timanställda.
– Men vi har inga diskussioner om att skära ner på personal, och vi har definitivt inget anställningsstopp.
Sveriges nyaste spelare i elektronikhandeln, Media markt som kom hit 2006, ser trots överetablering och lågkonjunktur ljust på framtiden.
– Vi har inte gjort några neddragningar av personal i Sverige eftersom vi befinner oss i en expansionsfas. Vi har heller inga planer på att göra personalneddragningar, säger Sverigechefen Erwin Rauh.
Sibas och Computer citys presskontakt Sara Widman uppger i ett mejl till Handelsnytt att de för närvarande inte ser något behov av varsel om uppsägningar.