Beslutet innebär att Handels får teckna kollektivavtal och värva medlemmar på butiksbagerier inom den privata dagligvaruhandeln som Ica, Willys, Hemköp och City gross. Beslutet tas emot med glädje på City Knalleland i Borås.
– Nu har de i bageriet ett avtal, vi ett annat. Jag tror det fackliga arbetet blir bättre när alla kommer under samma tak. Bageripersonalen har till exempel förhandlat om lönen själva, nu får man större påtryckningsmedel, säger Ulla-Karin Palm i Handels fackklubb.
Livs behåller dock medlemmar och kollektivavtal på kooperativa butiksbagerier, men det ska LO:s organisationsutredning se över. Handels vill att även de som jobbar där ska tillhöra Handels.
– På en arbetsplats ska alla omfattas av samma kollektivavtal så att man kan kräva samma villkor. Om vi splittrar detaljhandeln i olika grupper blir det ett svagare fack, och med två avtal kan arbetsgivaren spela ut grupper mot varandra. I vissa butiker jobbar man dessutom också utanför bageriet, säger Handels avtalssekreterare John Haataja.
Gerald Lindberg, Livs andre ordförande, uppskattar inte att det blev olika beslut för det privata och kooperationen.
– Det är rent ut sagt ett korkat beslut. Resultatet blir att bagerier på Ica och Coop konkurrerar på olika villkor. Ett beslut om butiksbagerier i sin helhet hade vi kunnat acceptera, men vi tänker inte efterleva detta utan fortsätter att organisera medlemmar och teckna avtal på det privata området.
John Haataja reagerar på Livs ställningstagande, och säger att Handels självklart kommer att teckna detaljhandelsavtalet på bagerierna.
– Det är LO-styrelsens beslut som gäller.
I dagsläget ser avtalstillhörigheten olika ut mellan butiksbagerierna. En del har Handels avtal, en del Livs. En del anställda är med i Handels, en del i Livs. Hur många till exempel bagare eller konditorer som ska byta fack och hur många bagerier som ska byta avtal har Handels inga uppgifter på. Men man vet att de flesta större butiker, som till exempel Ica Maxi och Coop Extra, har egna bagerier och konditorier inne i butiken.