Under många år har den lilla Icabutiken i utkanten av Södertälje trakasserats av ungdomar som plockar på sig varor och hotar personalen. Nu väljer butikens ägare att ge upp och har ansökt om konkurs. Enligt ägaren har hela vinsten gått bort i snatterier. De nio anställda blev uppsagda förra veckan.
– Det har varit struligt länge men det senaste året har det blivit värre. Ungdomsgäng snattar och förstör, de hotar kunder så de inte vågar gå in. När polisen kommer så skingras de men sen händer inget, säger Marie Sahlström som arbetat tolv år i butiken.

Före sommaren hölls ett möte med bland annat representanter från polisen och de sociala myndigheterna för att förbättra situationen. Men trakasserierna fortsatte och nu är alltså konkursen ett faktum.
– Det känns konstigt att vi ska stänga men samtidigt så går det inte att fortsätta när vi blir hotade varje dag. Gänget förstör i området, på lekplatsen och i skolan. Det här drabbar alla, det är mycket barnfamiljer och äldre i området och de behöver sin butik. Jag hoppas att kommunen vaknar till nu.
Thomas Holm som är ombudsman på Handels besökte butiken i vintras.
– Jag talade med två medlemmar då och fick inga signaler på att situationen var besvärlig.

Just nu tittar konkursförvaltaren på olika lösningar för butiken. Han tror inte att butiken kommer vara en Icabutik framöver.
– Det finns fler intressenter som jag ska förhandla med under nästa vecka. Hur många av de anställda som kan erbjudas anställning vet jag inte, säger konkursförvaltaren Bill Kronqvist.
Butiken håller öppet tills varorna är slut. Marie Sahlström vill gärna jobba kvar om någon annan tar över butiken, men bara om hon slipper kvällar. Att ingen ville arbeta kvällar var en av de saker som gjorde det svårt att driva butiken vidare, menar hon. Butikens ägare Mikael Axelsson säger att han aldrig varit med om något likande under sina många år inom Ica och att stölderna uppgått till nästan tio procent av omsättningen. Inte heller han vet vad som händer med de anställda.

Detta gäller vid konkurs
Om man inte får ut sin lön efter en konkurs eller företagsrekonstruktion finns den statliga lönegarantin som skyddar. Garantin gäller när arbetsgivaren har försatts i konkurs eller företaget ska rekonstrueras. Det finns flera begränsningar i rätten till ersättning. Reglerna säger bland annat att lönekraven inte får vara mer än tre månader gamla. Den högsta ersättningen som kan betalas ut är 164 000 kronor. Handels ombudsmän hjälper till att räkna ut snittlön och kräva in pengarna.
Medlemmar som arbetar under kollektivavtal kan också få hjälp med omställningsstöd för att hitta ett nytt jobb.