Tanken är inte att sänka lönekostnaderna, säger Experts personalchef Ingmar Steenhouwer.
– Nej, syftet är att sälja mer. Vi tittar nu på en modell som ska styra försäljningen mer mot hela sortimentet än mot en enskild varugrupp, nu har vi för stort fokus på tv. Säljarna har vetat att de kan tjäna pengar på att sälja tv-apparater, och så har de sprungit till tv-väggen och haft tomt på vitvarorna och datorerna. Då missar vi försäljning.
Annica Lindström är Handels fackombud på Experts stormarknad i Västerås och hon tycker att det är bra att fokus flyttar från tv-apparaterna.
– Kanske blir det rättvisare. Vi har många produkter i sortimentet, man ska inte behöva känna att man måste sälja just en tv för att få bättre lön. Men i vår butik tycker jag inte att vi tävlar, man vet att nästa gång är det min tur, säger Annica Lindström.
Andra saker Expert ska titta på är om provisionssystemet som ger heltidare, deltidare och timanställda olika förutsättningar ska bli lika för alla, och om lönetaket ska tas bort eller höjas.
Dagens provisionslönesystem är från år 2000 och omfattade då dåvarande City stormarknad, numera Expert stormarknader. Provisionssystemet kommer efter en tre månaders uppsägningstid att löpa ut sista december. Expert hoppas på att träffa en ny överenskommelse med Handels innan dess, men ingen tid för förhandling är utsatt än.
– Först ska vi sätta oss med en grupp säljare som ska säga vad som är bra och dåligt. När vi har ett förslag sätter vi oss med Handels. Vår förhoppning är att bli klara till den sista december. Vi fortsätter med det gamla systemet tills vi hittat ett nytt, säger Ingmar Steenhouwer.
Handels ombudsman Jannika Fahlander vill inte kommentera de kommande förhandlingarna.
Expert stormarknader är den större varianten av Experts butiker och har 32 varuhus. Det är bara de som berörs.