Bakgrunden till årets stora tillsynsinsats är en BikBok-butik i Karlstad där flera anställda samtidigt fick eksem på händerna av att hantera importerade kläder som gasats med kemikalier för att ta död på oönskade småkryp och mögelsvampar.

– När vi kom till butiken var lagret överfullt och man packade upp kläderna direkt i butiken. Vid vårt senaste besök mådde personalen bättre. De hade handskar och ventilationen på lagret var bättre därför att mängden kläder hade minskat. Dessutom luftades plaggen innan de packades upp, konstaterar Elzbieta Jeppsson, inspektör vid Arbetsmiljöverket i Örebro och ansvarig för tillsynen av butikerna.
Vid många besök deltog också Gunilla Hallgren som är Handels regionala skyddsombud i Örebro. Även om årets inspektion inte har avslöjat några akuta problem betyder det, enligt henne, inte att allt är bra.

– Flera anställda säger att de blir torra om händerna när de plockar bland kläderna. Något som inte är konstigt, med tanke på att textilier ofta är märkta med uppmaningen att de ska tvättas innan de används, menar Gunilla Hallgren.
Hon konstaterar också att många inte inser att rinnande näsa, hosta, heshet, huvudvärk och eksem kan bero på arbetet.
– Jag råder alla att vara särskilt uppmärksamma på torra händer och hudsprickor eftersom detta kan utvecklas till eksem på underarmar och andra känsliga hudpartier.

De flesta av årets förbättringskrav handlar om förebyggande åtgärder som ökad ventilation och mindre överlastade lagerlokaler. Personalen uppmanas också att tvätta händerna ofta, använda skyddshandskar när de packar upp kläder och textilier samt lufta kartongerna innan kläderna packas upp.
De flesta butiker har redan åtgärdat kraven och Arbetsmiljöverket räknar med att avsluta projektet i år.