Från november till februari nästa år ska Arbetsmiljöverket inspektera 500 mataffärer med över 18 anställda för att förbättra arbetsmiljön i en skadetyngd bransch. Nu när runt hälften av inspektionerna gjorts kan inspektören och projektledaren för insatsen ”Ergonomi i butik”, Benny Johansson, konstatera bland annat att Arbetsmiljöverkets tidsgränser för kassaarbete följs. Reglerna säger att ensidigt upprepat och starkt styrt kassaarbete, alltså när det är ständiga köer, får utföras max fyra timmar per dag. När det inte är köer får man jobba i kassan sju timmar per dag. Oavsett kundflöde ska man efter två timmar ha rast, paus eller göra andra arbetsuppgifter i minst 20 minuter. De som jobbar max två dagar i veckan undantas från fyra-timmars-regeln.
– Kassaarbetstiderna verkar inte vara något större problem längre, de klarar man grandiost på de flesta arbetsplatser. Reglerna har verkligen fått genomslag, säger Benny Johansson.
Något som enligt honom däremot brister är utbildningen i ergonomi, till exempel om hur man ska lyfta. Det vill Arbetsmiljöverket att personalen ska få vartannat år. Annat som ofta fått påbackning på inspektionerna är att frysdiskarna är för breda och djupa så att man får böja och sträcka sig för mycket när det ska i varor. Dessutom får personalen många gånger sträcka sig för långt och högt för att fylla på i frukt- och gröntdiskarna.
– Det räcker inte med utbildning, man måste också ge rätt förutsättningar för att kunna lyfta rätt, säger Benny Johansson.
Något som han påpekar nästan på varje inspektion är att det finns för få streckkoder på varorna.
– Jag tycker att kedjorna centralt ifrån ska ställa krav på sina leverantörer att sätta streckkoder på fler ställen på varorna. Annars kan det bli många vridrörelser med händerna för att hitta streckkoden och rikta den mot scannern. Det finns risk för belastningsskada.

Handelsnytt har följt med Benny Johansson på två inspektioner på Coop och Ica i Eskilstuna. Läs om det i senaste numret av Handelsnytt!