Byggkedjan Bauhaus försäljning har tappat fart och företaget drar ner på timmar i butikerna. Varsel lades nyligen på motsvarande 88 tjänster runt om i landet. I Skåne och Östergötland har nedskärningarna skett utan att någon har behövt sägas upp, berättar Handels ombudsman Sören Söderman.
– Såvitt jag förstår har ingen där behövt gå ner i timmar mot sin vilja.
I Uppsala, Bäckebol i Göteborg och Botkyrka och Bromma i Stockholm ska timmar motsvarande ungefär 45 tjänster bort. Lokala förhandlingar pågår i dagarna. Antalet individer som påverkas kan bli mycket större eftersom många arbetar deltid.
Bauhaus har presenterat ett omställningspaket. De som blir uppsagda erbjuds arbetsbefrielse under hela uppsägningstiden. Den som väljer att säga upp sig själv före den sista december blir erbjuden sin uppsägningstid med arbetsbefrielse. De uppsagda kommer att få hjälp med att försöka hitta nytt jobb av företaget Startkraft och kan få bidrag till studielitteratur. Uppsägningarna träder i kraft tidigast den 7 januari.
Bauhaus hade innan nedskärningarna omkring 1800 anställda totalt.