– Vi hade alla hoppats på att det skulle bli Handels avtal för de har bättre löner och OB-tillägg. Men vi får vara nöjda och glada över att vi överhuvudtaget får ett kollektivavtal. Vi har varit utan så länge nu, säger Pernilla Christiansson som jobbar på 7-eleven Express på Malmös flygplats Sturup.

Handels och Reitan Servicehandel, som äger 7-eleven i Sverige, kom överens om att kollektivavtal för kedjans butiker ska gälla från 2007. Men man har inte varit överens om vilket avtal Expressbutikerna ska ha, Handels eller HRF:s. Expresskonceptet skiljer sig från övriga 7-eleven genom att de inte säljer dagligvaror utan snabbmat som kan ätas på plats eller tas med. Fram till nyligen ansåg båda fackförbunden att Handels avtal skulle gälla, medan butiksägarna och Reitan var av annan åsikt. Men nu har alltså båda förbunden ändrat sig och Expressbutikerna ska teckna avtal med HRF.

– Expressbutikerna säljer inga dagligvaror. Och det är viktigt att företag i samma bransch konkurrerar på lika villkor, och då måste samma avtal gälla. Vilket kollektivavtal som ska tillämpas, bestämmer fackförbunden. I Expressbutikernas fall, så är vi överens om att det är Hotell- och restaurangs avtal som ska gälla, säger Jannika Fahlander ombudsman på Handels.
– Vi har kommit överens om att Expressbutikerna ska ha avtal med oss och vi kommer nu att lägga avtalsförslag, säger Stefan Eriksson, ombudsman på HRF.
Enligt Madelene Granath, personalansvarig på Reitan Servicehandel, kommer de nu att rekommendera franchisetagarna på Expressbutikerna att teckna avtal med Hotell- och restaurangfacket.