Förhandlingarna mellan Nisses och Handels är avslutade och vilka som blir uppsagda är klart. Uppsägningarna har skett enligt las, lagen om anställningsskydd, vilket innebär sist in först ut. 21 anställda blev uppsagda i slutet av november, och därifrån räknas uppsägningstiden som för de uppsagda som mest är fyra månader. Åtta som har tidsbegränsade anställningar får inte dessa förlängda efter årsskiftet.
– Jag klarar mig, jag började 29 mars 1999. De som sägs upp har anställts från 2002. Vi har känt av lågkonjunkturen, men trodde aldrig det skulle bli så många som drabbades. Jag kan inte minnas att vi sagt upp på grund av arbetsbrist sen jag började, hela processen är ny, säger Handelsklubbens ordförande Kim Sigvardsson.

Drygt 30 anställda blir kvar på golvet, samtidigt minskar man butiksytan.
– Men det känns ändå som det kommer bli stressigare. Vi får tighta till allting och arbeta mer över avdelningarna, säger Kim Sigvardsson.
Anledningen till uppsägningarna är bland annat en brand i juni förra året då stora delar av varuhuset brann ner.
– 12 000 kvadratmeter var borta, vi tappade försäljning och kunder i fyra månader med bibehållen personal. Det har inte återhämtats. Vi är ett lågprisvaruhus, vi kan inte sälja något som kostar tio kronor för 20 kronor för att behålla personal, säger Nisses vd Jay McGregor.

Att bli arbetslös på en arbetsmarknad full av varsel oroar de uppsagda, upplever Kim Sigvardsson. Och Handels lokala ombudsman Rune Lindberg säger att det finns bekymmer inom handeln i Västerås. Men att uppsägningar där inte uppmärksammas på samma sätt som inom industrin eftersom det sällan är över fem som sägs upp och då behöver arbetsgivaren inte varsla Arbetsförmedlingen.
– Men många bäckar små och det blir fler och fler småbäckar, sammantaget är det rätt många som tyvärr drabbas. Jag har varit på Beijer bygg där det sagts upp två, tre. Jag har varit i klädes- och parfymbutiker som drabbats, men det är inte de dramatiskt stora siffrorna på varje enskilt ställe, säger Rune Lindberg.

Nisses har varuhus i Västerås och Smedjebacken. Uppsägningarna rör bara Västerås. Nisses säljer allt från utemöbler och heminredning till baby- och djurprodukter.