– Menigo har gjort en helomvändning. Det känns jätteskönt att de anställda som vill nu får följa med till Strängnäs. Det här hjälper även de uppsagda i Karlstad och Nässjö och alla slipper att bli anställda på bemanningsföretag och därmed riskera sämre villkor. Handels stämning i Arbetsdomstolen har gjort sitt, säger Hans Boberg ombudsman på Handels avdelning i Stockholm.

Turerna kring vem som ska jobba på Menigos nya centrallager i Strängnäs har varit många. I augusti förra året fick personalen på lagren i Årsta och Upplands Väsby frågan om de ville flytta med till Strängnäs. Broschyrer om boende och skolor delades ut. Men i augusti i år gjorde företaget helt om. Ingen erbjöds jobb. I stället skulle inhyrd personal tas in. I början av oktober stämde Handels därför Menigo i Arbetsdomstolen. Men i går kväll nådde alltså Handels och Menigo en förlikning – alla ska få följa med till Strängnäs, även det 50-tal som blivit uppsagda i Karlstad och Nässjö.

Vissa undantag finns dock. Menigo har rätt att säga nej till arbetare som de anser inte lever upp till kvalifikationerna, det vill säga inte har presterat tillräckligt eller varit borta mycket från jobbet. Och många av de anställda är oroliga för vad det kommer att innebära.

– Jag är jätterädd för hur de kommer bestämma vilka som får följa med till Strängnäs. Jag tror att de kommer att plocka ut dem de vill ha. Och det är många här som inte kommer överens med arbetsledarna för att de säger ifrån när de tycker något är fel. De kommer ju inte få följa med, säger Alajiiedin Jabang.

Även Zijad Ferhatovic är misstänksam mot Menigo.
– När de som jobbade hårt och inte var borta från jobbet skulle få en bonus nu i september, fick bara vissa utvalda pengar. Andra som sagt emot arbetsledarna fick inte bonusen, fast de jobbat hårt. De kommer bli på samma sätt nu när de ska välja ut vilka som får följa med till Strängnäs.

Nu på måndag, den 15 december, klockan 17.00 måste arbetarna ha lämnat in sin ansökan. För dem som inte får arbete i Strängnäs finns en pott med pengar som Menigo avsatt för att hjälpa dem att hitta nytt jobb. En arbetsgrupp bestående av facket och arbetsgivaren ska också följa tillsättningen av personal i Strängnäs.
– Vi har hittat en lösning som känns bra för båda parter. Vi har hela tiden velat ha en bas av fast personal på alla våra lager. Det känns också väldigt bra att vi har kunnat ta oss igenom den här konflikten. Det känns tryggt för framtiden. Vi har ett mycket bra samarbete med Handels nu, säger Fredrik Gren vd på Menigo.

Christer Elfström, klubbordförande på Årstalagret har inte varit med i förhandlingarna. Han är besviken på uppgörelsen. Han hade hoppats på att alla som jobbar i dag på Menigo och som vill följa med skulle få göra det, inte ”att Menigo ska få välja ut dem de vill” som han säger.

Mats Ekblad som jobbat på lagret sedan 1999 har redan bestämt sig. Han ska inte följa med.
– Det har varit så mycket fram och tillbaka. Det har inte varit roligt att jobba för det här företaget de senaste åren. Nej, jag vill inte följa med. Jag vill inte ha med dem att göra längre.

Menigo Foodservice levererar bland annat mat, dryck och utrustning till restauranger och storkök. Fram till 2006 ingick företaget i Ica-koncernen och hette då Ica Meny. 2006 köptes företaget av riskkapitalbolaget Nordic Capital. Ett år senare bytte företaget namn till Menigo Foodservice. Förutom i Stockholm (Årsta och Upplands Väsby) Karlstad och Nässjö har Menigo i dag lager i Sundsvall, Norrköping, Göteborg och Malmö.

Läs tidigare artikel: Menigo säger upp 130