– Det är rent spyfärdigt. Vi är värda mycket mycket mer än att få ett sms om konkurs halv åtta samma morgon. Det var i måndags och än har vi inte hört mer från arbetsgivaren. Det är det nya sättet att säga upp på. Och i dagsläget finns inga jobb. Jag får leva på hoppet till 2010 då fler butiker planeras öppna i Västerås, säger Pia Fridlund, en av de åtta som jobbat i butiken.
Mataffären Vi Viksäng öppnade i början av november, och stängde redan 15 december, i måndags. Konkursansökan lämnades till tingsrätten på tisdagen, konkursbeslut togs och advokat Ingvar Backman utsågs till konkursförvaltare.
– De anställda har inte fått lön så det behövs ett snabbt beslut om att de ska få det ur den statliga lönegarantin. Och vi får se om jag som konkursförvaltare tills vidare ska driva butiken vidare med personalen eller om den ska slå igen, säger Ingvar Backman.
Fackets roll i en konkurs är bland annat att bevaka att rätt lön betalas från lönegarantin och att återanställningsrätten följs, menar Handels ombudsman i Västerås Rune Lindberg.
– Om butiken kommer att överlåtas har de som jobbat ett år hos arbetsgivaren återanställningsrätt. Men det har inte de anställda i detta fall eftersom butiken bara varit öppen en månad.
Butikens ägare har inte kunnats nå för en kommentar, men skriver kortfattat i sin konkursansökan att ”bolaget är i obestånd”.