Handels har slutit ett avtal med kortföretaget Enter Card, som ägs av svenska Swedbank och brittiska Barclays Bank. Hösten 2009 kommer alla Handels medlemmar att få hemskickat ett medlemskort i form av ett plastkort. Tanken är att Handels ska förhandla fram rabatter och förmåner som ska gälla för alla medlemmar. Det kan vara rabatter i butiker och kanske vissa tjänster. I Norge, där hela LO har ett samarbete med Enter Card, erbjuds medlemmarna rabatt på en rad produkter från hotellnätter till värmepumpar.
– Vi följer våra etiska regler för vilka vi samarbetar med – inga kasinon och porrklubbar alltså. Och de ska ha kollektivavtal, säger Handels första vice ordförande Susanna Gideonsson.
Medlemmarna kan ansöka om att göra kortet till ett betal- och kreditkort. Kreditprövning kommer att ske, men Handels har i diskussionerna med kortföretaget uttryckt önskemål att de flesta medlemmar ska kunna beviljas kredit. Susanna Gideonsson ser det som en viktig medlemsförmån.
– Så många som möjligt ska kunna få betalkortsfunktionen, även deltidsarbetande och sjukskrivna.
Ser du några betänkligheter med att erbjuda kredit till människor som annars har svårt att få det på grund av osäker betalningsförmåga?
– Vi har diskuterat den saken noga. Våra medlemmar är oerhört noga med att betala sin medlemsavgift varje månad. Och det är mycket bättre att använda kredit på kortet än att ta dyra sms-lån eller betala med butikernas egna företagsköp.
Från kortföretaget Enter Card betonar en tjänsteman som inte vill bli citerad med namn att företaget följer allmänna bestämmelser för kreditgivning och att den som har betalningsanmärkningar inte kommer att beviljas kredit.

Kreditkortet har ingen årsavgift, men däremot avgift på kontantuttag i bankomater.
– Det är i linje med Handels policy. Vi vill att människor ska betala med kort, inte med kontanter, säger Susanna Gideonsson.
Enter Card har sedan tidigare liknande avtal med LO i Norge och Danmark och har nyligen träffat en uppgörelse med Handels motsvarighet i Finland, PAM. Handels blir det första fackförbundet i Sverige som inför det nya medlemskortet.