Av de totalt fjorton tjänsterna som ska bort finns elva inom Handels avtalsområde. Det handlar om administrativ personal i Stockholm, Göteborg, Malmö, Västerås och Umeå.
– Uppsägningsförhandlingarna är slutförda, personalen blir uppsagd från 1 januari. Klart att det är tråkigt, men det är inte så att någon tycker att det är för lite att göra, utan det är rent ekonomiska grejer som styr det här. Vi har inte råd att ha personalen kvar eftersom vi tappar medlemmar, säger Helena Laulainen, ordförande i riksklubben för de Handelsmedlemmar som jobbar inom HRF.
Runt hälften av de elva ur den administrativa personalen har redan sagt upp sig själva för att de fått nya jobb.
Samtidigt som HRF säger upp personal minskar de antalet avdelningar för att ”kunna leva kvar som ett eget förbund”, som tredje förbundsordförande Malin Ackholt uttrycker det.
– Uppsägningar i samma omfattning hade genomförts även utan omorganisationen, men vi gör det samtidigt för att vi vill ha så få orosmoment som möjligt. Att vi säger upp personal är en direkt följd av medlemstappet. Vi har 39 500 medlemmar i dag, 18 000 har gått ur sedan januari 2007, det är en jäkla stor inkomstförlust.
I dag har HRF 19 avdelningar med en eller flera ombudsmän, och fem administrativa kontor med bara administrativ personal. Men från 3 april 2009 ska det endast finnas åtta avdelningar med både ombudsmän och administrativ personal. Kontoren ska finnas i Umeå, Gävle, Västerås, Karlstad, Sundbyberg, Göteborg, Växjö och Malmö. Totalt blir det elva personer som ska jobba som administrativ personal i de åtta avdelningarna.
– En risk är att på en del avdelningar blir den som jobbar administrativt ensam. Det kommer att finnas ombudsmän där, men de är ute mycket så kanske måste de nya kontoren ligga i anslutning till andra fackförbund, säger klubbordföranden Helena Laulainen.

HRF är ett av de förbund som drabbats hårdast av medlemstapp, men även andra LO-förbund och a-kassor drabbas och måste göra personalneddragningar, till exempel Seko och Kommunals a-kassa. Och Fastighetsanställdas förbund ska omgående se över personalbehovet i samband med en omorganisation.