Charkansvarige på Willys i Köping har fått Handels årliga kulturstipendium på 10 000 kronor. Jonas Olsson, 36 år, ska för pengarna göra en hemsida för leksugna barn och pyssel med temat butik.

– Jag tecknar och illustrerar för barn och har redan en barnsajt. Men den är äldre och inte så uppdaterad, jag sökte stipendiet för att göra en ny. Göra nya spel, teckna nytt material och rita bilder som man kan skriva ut på skrivaren och färglägga. Jag tänker också göra pyssel med anknytning till handeln, både till hemsidan och för att sälja till tidningar, säger Jonas Olsson.

Pysselexempel han nämner är Finn fem fel med någon som packar upp varor och har tokiga kunder i bakgrunden. Eller en labyrint i butik med någon som drar en pall istället för med en skattjägare.
Hur en barntecknare hamnade i charken på Willys började med att Jonas Olsson jobbade i mataffär redan i början av 90-talet, men fick gå efter neddragningar. Han började plugga data och gick en serietecknarskola. Startade eget företag och försörjde sig på att teckna vykort och blomkort, sälja illustrationer till tidningar, göra hemsidor och spel. Men när han och tjejen skulle få barn ville han ha en stabil inkomst, gick tillbaka till sina butiksrötter och började på Willys 2004.

– Det gick att leva på firman om jag bara hade mig själv att tänka på. Så var det inte längre.
På Jonas Olssons nuvarande barnsajt och på den nya gör han allt själv. Tecknar, kommer på spel, gör grafik och funktioner. Men han jobbar heltid på Willys, så det försöker han att hinna med när barnen på ett och ett halvt, och fem och ett halvt år har somnat.
– Det största problemet är att få ihop tid. Kanske skulle jag rentav kunna ta lite ledigt nu när jag fått stipendiet.

I telefonkatalogen är Jonas Olssons titel tecknare, men målet är inte att livnära sig på det. Willys-jobbet kompletterar bra.

– Att teckna är fruktansvärt kul, men väldigt osocialt. Jag vill inte sitta ensam på ett rum och teckna hela livet. Det är den sociala biten på Willys som är rolig. Att träffa kunder och de jag jobbar med. Det ger livsglädje.
Jonas Olsson är inte ensam om att ha fått kulturstipendiet. De tre andra Handelsmedlemmarna är Wally Berg som jobbar på ABF i Alingsås, Moa Forstorp som är politisk sekreterare för vänsterpartiet och Maria Niemi som jobbar på Kommunal med deras hemsida. Wally Berg får 20 000 kronor för att på ett konstnärligt sätt dokumentera arbetande Handelsmedlemmar för att senare göra en utställning. 20 000 kronor går till Moa Forstorp och hennes film om Videomix-konflikten, ”Facking generation”. Maria Niemi får 10 000 kronor för sin film ”This femme fucks back”, en dokumentärfilm om femme-aktivism.