– Vi visste att ägaren hade försökt att sälja företaget och det är klart man hoppades väl att vi skulle få en köpare. Men nedläggningen kom inte som någon överraskning, säger Leif Segerström, som var ordförande i Handelsklubbens styrelse.
Det är den allt hårdare konkurrensen i elektronikbranschen som är orsaken till att företaget, en nordisk-baltisk leverantör av IT och hemelektronik, väljer att lägga ner sin verksamhet i Sverige.
GNT var en av de största IT-grossisterna i Stockholmsområdet, med drygt 100 anställda, varav 25 jobbade på lagret. Beslutet att lägga ned företaget i Sverige kom i december och eftersom verksamheten avvecklades mycket snabbt har så gott som alla anställda redan slutat. De får en arbetsfri uppsägningstid om minst fyra månader, vissa (på grund av lång anställning) ännu längre. Skulle de få ett annat jobb under uppsägningstiden får de ändå behålla lönen.
– Företaget ska ha en eloge för att de gett oss hyfsat bra villkor under nedläggningen. Dessutom fick vi ju en bonus på 8000 kronor när man beslutat att lägga ned, för att vi skulle göra vårt bästa ända till slutet, så att inte kunderna skulle bli lidande, säger Leif Segerström.
De uppsagda får hjälp till nya jobb via en omställningsförsäkring i kollektivavtalet, företaget har anlitat ett företag i Manpower-koncernen för detta.
– Det är bra. Men personligen tror jag inte att det ska vara så svårt för oss som jobbar på lagerlogistiken att få nya jobb. Jag är optimistisk, säger en av de anställda som jobbat längst på företaget, Olle Piscator.