Det var i december som modeföretaget Vision af Sverige gick i konkurs. 75 tillsvidareanställda och runt 30 extraanställda i 16 butiker berördes. Men 1 januari tog de tre största leverantörerna till kedjan – Gant, Peak Performance och Tiger – över elva butiker i Luleå, Umeå, Sundsvall, Gävle och Stockholm. Dels de konkursade Gant-, Peak- och Tigerbutikerna, dels butikerna som heter Vision och som de delat upp mellan sig. Dessutom har Desam fashion group köpt två Eztrad-butiker, en i Skärholmen utanför Stockholm och en i Eskilstuna.
– Köparna kommer att köra vidare med befintlig personal. Generellt är det bäst för personalen att sälja som ”going concern”, alltså som pågående verksamhet, och det har gjorts i det här fallet. Butikerna har sedan konkursen haft öppet och personalen har jobbat, eftersom vi som konkursförvaltare har drivit butikerna, säger Jonas Bergh, konkurshandläggare på advokatbyrån Kaiding.

24-åriga Hanna Forsberg som jobbar på Peak i Luleå är en av dem som fått behålla jobbet.
– Jag är bara väldigt glad att det kunde lösa sig på ett bra sätt. Det har varit ovisst stundvis, men vi har hela tiden blivit informerade även om man som anställd är sist i ledet att få veta någonting. Nu blir Peak vår nya arbetsgivare. Det blir nog inga jättestora förändringar, kanske att vi kommer att jobba annorlunda med skyltning och så, säger hon.

Av de 16 konkursade butikerna återstår tre som ingen tagit över. Ida.Josefin i Örnsköldsvik och Vision Dam i Sundsvall hade Vision af Sverige redan före konkursen planerat att stänga, och de har nu slagit igen. Förhandlingarna med Handels är inte klara, men troligen leder det till att fem anställda förlorar jobben.

Vad som händer med Häggströms modehus i Lögdeå är ännu oklart. Butiken har utförsäljning och konkursförvaltaren förhandlar om en lösning. Målet är att det ska vara klart före januari månads utgång.