– Det har varit rena pennalismen där ute, säger Hans Boberg, ombudsman på Handels avdelning i Stockholm, som också berättar hur han en gång jagades ut från lagret av en lagerchef.
Tillsammans med klubben har han under många år försökt att få till en förändring.
– Trots ledningens fina ord blev det bara värre, särskilt de tre senaste åren, säger Christer Elfström, lagrets klubb-ordförande.
Han är en av dem som blivit hårdast ansatt. Det handlar om glåpord, varningar om uppsägning, ändrade arbetsuppgifter och uteblivna bonusar.

Att de anställda inte sagt någonting tidigare beror på att de varit rädda för att få sparken. Men när Handelsnytt besökte lagret hade Christer Elfström, Mikael Beck, Aladin Jabaug och fler andra anställda fått nog.
– Jag skulle kunna fylla din anteckningsbok med berättelser om hur illa vi behandlats, säger Aladin Jabaug,
När Christer Elfström ska försöka blir det för mycket. Ögonen tåras.
– Jag mår så dåligt. Jag är så trött på alla trakasserier och alla varningar om uppsägning.
En av varningarna fick han när tre kollegor gav honom sina frukostsmörgåsar som Menigo bjöd på. Men Menigo menade att smörgåsarna var företagets och därför inte går att ge bort. Alltså hade smörgåsarna blivit stulna och stöld är anledning till uppsägning.
Andra varningar har Christer Elfström fått för att han varit på toaletten på arbetstid. Han är inte ensam om att ha fått varningar. Enligt de anställda delades de ut till höger och vänster.
– De leker med oss, säger Aladin Jabaug.
Mikael Beck blev plötsligt flyttad till frukt- och gröntavdelningen. Eftersom han var ovan vid exotiska frukter gick inte jobbet lika fort. Då fick han en varning om att fortsätter han jobba så här långsamt kommer Menigo att se över hans anställning. Några dagar senare flyttades han tillbaka till vin- och spritavdelningen.
– Osäkerhet är jobbigt. Det är som lagret Gud glömde, säger han.

Arbetsmiljöverket konstaterade redan 2003 att det förekom trakasserier på lagret. Handlingsplaner skrevs och så var det inget mer med det. 2007 var Hans Boberg och Christer Elfström på väg att anmäla Menigo till Arbetsmiljöverket för trakasserier av ett 20-tal anställda. Anmälan gjordes aldrig eftersom Menigo lovade bot och bättring. Men situationen blev inte bättre.
– På ett möte med ledningen sa jag rakt ut ”det är som ett koncentrationsläger där ute”. Då fick jag svaret ”de får ju i alla fall gå hem på kvällarna”, berättar Hans Boberg.

Däremot har klubben och Hans Boberg förhandlat till sig skadestånd för brott mot kollektivavtalet. Av de 300 arbetsplatser som Hans Boberg har ansvar för är Menigo det företag som betalat ut mest i skadestånd till sina anställda. I runda slängar runt en halv miljon kronor.
– De har köpt sig fria, säger Hans Boberg.

Genom åren har fackliga förtroendevalda slutat för att de helt enkelt inte orkade längre. En av dem är den förre vice klubbordföranden. En annan är Roy Rennerholm.
– Om jag hade varit kvar hade jag exploderat en dag. Det hade inte varit bra för någon, säger han.
Bilden bekräftas av Christer Elfström som har märkt en trötthet och uppgivenhet i klubben och säger att man inte vågat ta konflikter på samma sätt som förr.
Däremot är man glad om någon annan sätter sig upp mot ledningen och Christer Elfström gjorde det gärna för medlemmarna i klubben på Årstalagret.
– Men utan deras stöd hade jag aldrig orkat, säger han.
Nu har Christer Elfström bestämt sig för att lämna Menigo och klubben. Han är inte intresserad av att följa med till det nya lagret i Strängnäs.
Av klubbstyrelsens åtta personer ville hälften börja i Strängnäs, men endast en har fått jobb där.
Däremot får lagerchefen ett chefsjobb på det nya lagret. Något som fackklubben i Årsta samt Menigos centrala fackliga grupp motsatte sig på grund av chefens ledarstil och de anställdas bristande förtroende för honom.

Den nuvarande lagerchefen har inte gått att nå för en kommentar.