För mindre än två veckor sedan aviserade Akademibokhandeln att över 100 personer skulle bort från butiksledet. Det motsvarar var sjunde anställd. Nu fortsätter man och väljer att lägga ner sin lagerhantering i Morgongåva, väster om Uppsala. Istället läggs hanteringen ut till logistikföretaget Green Cargo i Norrköping. Ett femtiotal anställda fick i fredags veta att de förlorar sina jobb. Omkring hälften är medlemmar i Handels.
– Samtliga får chansen att följa med till Green Cargo i Norrköping men jag förstår att det kanske inte är så lätt med avståndet, säger vd Ulf Lindstrand.
Enligt vd är flytten en del i ett samarbete som KF har med Green Cargo som går ut på att lägga över mer och mer distribution från lastbil till tåg.
Mats Hedgren, som är ombudsman i Uppsala, säger att beskedet inte kommer som en blixt ifrån klar himmel.
– Det har funnits rykten sedan Bokus flyttade från Morgongåva för ett år sedan, det är ju också ett företag inom kooperationen.
I mitten av mars hålls förhandlingar om de anställdas uppsägningstider och möjligheten till omställningshjälp. Flytten av lagerhanteringen sker under våren och sommaren.