Arbetsmiljöverket inspekterade under 2007 och 2008 65 av Top Toys butiker – BR Leksaker och Toys R Us. De brister som upptäcktes vid inspektionerna gällde främst lagren, säkerheten och det systematiska arbetsmiljöarbetet.
På lagren kunde varorna vara lastade för högt, vilket inte är bra eftersom risken är stor för skador när man lyfter ovan axelhöjd. Det förekom också att kartonger var staplade så att de kunde rasa, och den som stod på stegen riskerade att falla.
– Ett sådant lager är riskabelt och tar tid att åtgärda. Vi räknar inte med att det är bra förrän årsskiftet 09/10 då ett nytt lagersystem är igång. När det gäller säkerheten saknades ibland larm i kassan och titthål i dörrar, men det är brister som går att åtgärda inom en vecka, säger Eva Karsten, Arbetsmiljöverkets samordnare för Top Toy-projektet.
I december 2008 avslutade Arbetsmiljöverket tillsynsinsatsen mot Top Toy, då man var tillräckligt nöjda.

Jerry Lindbäck som är ombudsman i Handels Malmöavdelning var dels fackets representant i projektet, dels var han med på flera inspektioner eftersom han är regionalt skyddsombud.
– Jag måste säga, det är ett fantastiskt lyft Top Toy gjort. Det brukar bli riktigt bra när Arbetsmiljöverket inspekterar en hel kedja. Ofta är det samma problem i många av butikerna, och då blir det inte bara åtgärder i en utan i 70.

På Top toys huvudkontor i Malmö är det också tummen upp, men man erkänner att man såg en stor arbetsbörda framför sig när man fick reda på att butikerna skulle granskas.
– Vi har inte gjort några få jättegrejer, men flera smågrejer. De flesta handlar om rån, våld och hot och höga och tunga lyft. Men arbetsmiljö är en fortlöpande process, vi ska systematiskt följa upp den så detta inte blir en grej vi gjort bara för Arbetsmiljöverkets skull, säger Top Toys personalchef Mikael Svensson.