Natten till torsdag brann fyra mataffärer i Södertälje. Willys och Ica Supermarket i Weda är totalförstörda. Tempo i Saltskog brann också, men inte i samma omfattning. Den fjärde branden på en annan Willys-butik upptäcktes av butikschefen. Efter att han hört om de andra bränderna åkte han nämligen till butiken för att vara brandvakt. Han lyckades släcka den själv. Den butiken behövde bara vara stängd under tiden polisen undersökte den.

Christina Järn på Ica är en av dem som inte har något jobb att gå till längre, hon skulle börjat klockan 10 på torsdagen.
– Usch. Det är hemskt. Och det snurrar så många frågor i huvudet, vad kommer att hända med en?
Handels ombudsman Karin Falk i Stockholm säger att det i första skedet är krishantering som gäller.
– Och om det är omöjligt att jobba i butiken kan man få permitteringslön, en lön man får fast man inte är på arbetsplatsen. Ett annat scenario är om det finns andra butiker i kedjan som personalen kan jobba i. Anställda ska stå skadeslösa eftersom detta inte är något de förorsakat.
Andra möjliga utfall är att butiken går i konkurs eller säger upp personal på grund av arbetsbrist.

På Willys har man samlat de anställda, och upprättat en krisgrupp. Personalchef Stefan Lundgren säger att medarbetarna får lön som vanligt.
– De kan ju inte gå utan inkomst för att det brunnit. Det viktigaste nu är att vi tar hand om personalen, hur vi gör sen får tiden utvisa. Det kan bli att man får jobba i en annan butik.

Handlaren på Ica Supermarket hänvisar till Icas presstjänst som i dagsläget inte vet hur man löser löner eller eventuell förflyttning.
– Jag vet inte exakt hur det går till när ens jobb brinner upp. Men vi erbjuder krisstöd, och redan i dag kan jag säga att vi absolut vill ha en butik i området. Vår etableringsorganisation har redan börjat titta på hur vi ska lösa det, säger Icas presschef Staffan Ekengren.

Polisen utgår från att det finns ett samband mellan bränderna och att de var anlagda. En extrem vänstergrupp, Global Intifada, förekommer i spekulationerna.