Konkurrensen inom bygghandeln blev för hård. Ingen av de anställda har varslats om uppsägning än, men Silvan överväger att stänga sina tio svenska varuhus som ligger i Borås, Eskilstuna, Göteborg, Halmstad, Jönköping, Lund, Malmö, Stockholm, Västerås och Örebro. Samtidigt är systerföretaget Beijer Byggmaterial intresserat av att ta över tre av dem, varuhusen i Göteborg, Halmstad och Malmö.
– Inga beslut är fattade, utan det är överväganden. Nu kallar vi till lokala fackliga förhandlingar, säger Jacob Lienhart på Beijer om de eventuella nedläggningarna och överlåtelserna.
Förändringarna förväntas att kunna genomföras efter att förhandlingarna med Handels har avslutats.

Handels i Västerås är en av de avdelningar som har kallats till förhandling i mitten av mars. Silvan i Västerås har runt 15 anställda inom Handels avtalsområde.
– Det är ganska glasklart att de lägger ner här och på de andra ställena också. Det är tufft inom byggbranschen nu, säger ombudsman Rune Lindberg.

Om utfallet blir det Silvan och Beijer överväger stänger sju varuhus med runt 140 kollektivanställda. Något besked om personalen i de tre varuhus som eventuellt Beijer tar över, får behålla jobben vill Jacob Lienhart inte föregripa. Där jobbar nästan 80 personer.
Sören Söderman, Handels centrala ombudsman med ansvar för byggvaruhus, säger att grunden vid en överlåtelse är att personalen, i detta fall Silvans, följer med.
– Det är las som reglerar det.

Ingen av de fackligt förtroendevalda inom Silvan som Handelsnytt kontaktat vill uttala sig. De säger att alla kommentarer ska gå via arbetsgivaren.

Både Silvan och Beijer är en del av koncernen DT Group som har butiker i Danmark, Finland, Norge och Sverige.

Läs tidigare artikel: Silvan i Sundsvall redan stängt