44 anställda på byggkedjan K-rauta i Västerås varslades om uppsägning i januari. 40 av dem var kollektivanställda varav 22 jobbade heltid, resten deltid. Men tio blev aldrig uppsagda. Och av dem valde nio att börja på K-rauta i Halmstad som öppnar 26 mars. Erik Thörn, 22 år, är en av de Västeråsbor som började jobba 45 mil bort i slutet av februari. Nu plockar han upp varor och bygger visningar inför öppningen.

– Jag har ingen anknytning till Halmstad, men har jobbat nästan sju år inom företaget och ville inte kasta bort de åren. Utvecklingsmöjligheterna är stora och jag vill prova något nytt. Men oron som är kvar är att vi inte har fast boende. Fyra av oss bor tillsammans i ett litet kollektiv, i ett radhus vi hyr till sista juni, säger Erik Thörn.

Anledningen till att K-rauta i Västerås stänger är i första hand att hyresavtalet löper ut, och planen att öppna ett större varuhus gick i kras när man inte hittade en annan lokal eller mark. Det ekonomiska läget spelar också in, men är inte huvudanledningen, enligt företaget. Planen är att man ska vara tillbaka i Västerås när man väl hittat en ny lokal.