Personalfesten med varuhuset Jordnära i Alingsås blev inte så trevlig som den skulle lördagskvällen 10 november 2007. Visst var hästkörningen kul och middagen god. Men allt förstördes enligt Dragoslav Arsén när chefen började trakassera honom med att säga att han inte kunde prata eller stava svenska ordentligt, att han skulle gå på SFI, och att han inte skulle prata sitt modersmål serbiska med familjen. Chefen ska också ha sagt: ”Ni serber är den värsta sortens folk, ni är bara ute efter bråk. Allt som är fördärvat i forna Jugoslavien beror på er serber som startat alla dessa krig”.
– Att på ett sådant sätt och på en sådan plats säga så. Min värdighet, min personlighet, allt blev nertrampat. Och jag blev förbannad att han blandade in familjen. När jag kom hem tror jag inte att jag hade blod i mig. Jag var så ledsen, nedknäckt helt och hållet, säger Dragoslav Arsén.

Han kontaktade Handels som stämde företaget i Arbetsdomstolen, AD, i februari 2008. Sedan dess har facket och Jordnära inte lyckats förlikas och domen i ärendet faller 8 april.

Dragoslav Arsén jobbade under några dagar efter festen, sedan stod han inte ut längre. Han blev sjukskriven, och 19 november sa han upp sin tillsvidareanställning efter runt tio år på Jordnära, med ett uppehåll på ett år. Sjukskrivningen i 14 dagar och 14 lediga dagar täckte uppsägningstiden.
– Jag la mina mackor i kylen, gick ut och jobbade, men det gick inte att koncentrera sig. Jag fick mer och mer klump i magen, blev mer och mer upprörd och illamående. Chefen ville gräva ner det, så jag sa tack och vände, tog i handtaget, och har aldrig kommit tillbaka.

Arbetsgivaren vill inte uttala sig i Handelsnytt utan hänvisar till sitt ombud advokat Arne Woxlin som inte vill kommentera. Men i handlingarna till AD skriver han att chefen håller med om att han på festen erbjöd Dragoslav Arsén att läsa svenska, men för att han själv sagt att han har svårt att uttrycka sig skriftligt. Arbetsgivaren menar att Dragoslav Arsén blev glad. Att han senare blev kränkt skedde när han var ute och tog luft med några andra, inte chefen. Han hävdar att han inte vet vad som kränkt Dragoslav Arsén.

Dragoslav Arsén fixade nytt jobb direkt efter att han sagt upp sig och började på godistillverkaren Karamellpojkarna 3 december 2007.
– Vissa nätter vaknar jag fortfarande och tänker på det, varför jag jobbat så många år hos en sådan person. Men efter att jag fått berätta historien i domstolen känns det lättare och bättre, säger Dragoslav Arsén.

Rättsligt handlar ärendet om diskriminering eftersom Handels anser att Dragoslav Arsén är kränkt på grund av sin etniska tillhörighet. Dessutom hävdar man brott mot las.
– Brottet mot las är framprovocerad uppsägning, av den enkla anledningen att medlemmen känt sig mobbad och kränkt och inte orkade jobba kvar, säger Tony Karlstedt, ansvarig för ärendet på Handels.
Handels begär skadestånd på 320 000 kronor till Dragoslav Arsén, och att han ska få
3 000 kronor per månad från januari 2008 till dagen för huvudförhandlingen som var 19 februari 2009. Detta eftersom hans månadslön på Karamellpojkarna är 3 000 kronor lägre än på Jordnära.