Fredagens förhandling med medlaren handlade om i fall Företagsväxter ska teckna Handels partihandelsavtal eller Kommunals trädgårdsavtal, berättar Handels ombudsman Karin Jungerhem. Företagsväxters vd Jan Palm vill inte ge några kommentarer.

Företagsväxters verksamhet har två huvudinriktningar: att packa och köra fruktkorgar till arbetsplatser, och att leverera och underhålla växter på arbetsplatser som hyr eller köpt dem av Företagsväxter. Arbetsgivaren menar att växtverksamheten är huvudverksamheten och att man därför ska ha trädgårdsavtalet. Företaget har nyligen sökt medlemskap hos en av Kommunals motparter, arbetsgivarorganisationen Skogs- och Lantarbetsgivareförbundet, SLA. Än är det inte medlem, men om företaget får bli medlem innebär det automatiskt ett kollektivavtal med Kommunal.

Handels menar att fruktverksamheten är störst och att det är traditionellt lagerarbete, vilket innebär Handels partihandelsavtal.
– Vi är redan överens med Kommunal att det ska vara Handels avtal, men arbetsgivaren vill att det ska vara annorlunda. Han gillar inte Handels avtal, jag kan inte tolka det på annat sätt än att det är för att lönerna är högre i vårt avtal, säger Handels ombudsman Karin Jungerhem.

Parterna ska i eftermiddag återkomma med besked till medlaren, bland annat ska de kontrollera vilka kollektivavtal företag med liknande verksamhet har.

Läs tidigare artiklar:
Medlaren träffar parterna