När arbetsgivarna inte fick gehör för sina krav på kraftiga förändringar av strejkrätten och turordningen vid uppsägning avslutade de förhandlingarna med LO och PTK den 11 mars. Handels avtalssekreterare John Haataja skyller misslyckandet på arbetsgivarna.

– Vi i facket har ändrat vårt förslag för att kunna mötas men de stod kvar på samma fläck. Deras krav på total makt för arbetsgivarna vore att gå tillbaka i tiden till före Saltsjöbadsavtalet 1938, säger han.
Parternas misslyckande att gemensamt slå vakt om den svenska kollektivavtalsmodellen riskerar att leda till ny lagreglering av anställningsregler och konflikträtt. En borgerlig valseger 2010 betyder ajöss till arbetsmarknadens regelverk, spår Johh Haataja.

Han tror att nästa års avtalsrörelse blir svårare utan nya övergripande spelregler, till exempel om att heltidsanställning ska vara norm. Facket måste stå mer enat än någonsin, både arbetare och tjänstemän.
– Det positiva med huvudavtalsförhandlingarna är att LO och PTK har agerat tillsammans. Det måste vi bygga vidare på.
Läs mer: Hinder för sympatistrejk rimligt enligt Handels