– Jag har bett Handels skjuta på det, och det har vi kommit överens om. Det behövs lite ytterligare tid, säger medlaren Eva-Helena Kling.

Fram till 26 mars ska man reda ut exakt hur verksamheten på Företagsväxter ser ut. Till exempel hur många som arbetar med frukt respektive växter för att avgöra om det är Handels partihandelsavtal eller Kommunals trädgårdsavtal som ska gälla på arbetsplatsen.

Företagsväxters verksamhet har två huvudinriktningar: att packa och köra fruktkorgar till arbetsplatser, och att leverera och underhålla växter på arbetsplatser som hyr eller köpt dem av Företagsväxter. Arbetsgivaren menar att växtverksamheten är huvudverksamheten och att man därför ska ha trädgårdsavtalet.
Handels menar att fruktverksamheten är störst och att det är traditionellt lagerarbete, vilket innebär Handels partihandelsavtal. Innan facket varslade Företagsväxter om strejk gjorde man en gränslinjeöverenskommelse med Kommunal om att Handels hade avtalsrätten på arbetsplatsen.

På Företagsväxter i Knivsta strax söder om Uppsala finns 25 anställda inom Handels avtalsområde.